Ово НИКАКО не смете да ЈЕДЕТЕ - ако имате повишене ТРИГЛИЦЕРИДЕ избегавајте ове намирнице у ИСХРАНИ
Нездрав начин живота, смањена физичка активност и лоша исхрана воде ка многим болестима.
Повишени триглицериди најчешће су последица неадекватне исхране, а неке од намирница које би требало избацити, јер их садрже у изобиљу, јесу месне прерађевине, чипс и друге грицкалице препуне транс масти, кромпир у свим облицима, као и бело брашно, пиринач и тестенина, јер се пребрзо варе и претварају у шећере.
Триглицериди су естри глицерола и масних киселина, а име су добили по томе што се три масне киселине вежу на три хидроксилне групе глицерола. Они чине највећи проценат масти у људском телу. Учествују у грађи свих живих ћелија и једна од најважнијих улога им је депоновање енергије.
Због овога НЕЋЕШ МОЋИ ДА ЗАСПИШ - Навике које поред промене времена УНИШТАВАЈУ здрав САН, нема квалитетног одмора
Народни ЛЕКОВИ који ЕЛИМИНИШУ КИЈАВИЦУ, прекидају ИРИТАЦИЈУ ОКА и ЦУРЕЊЕ из носа, чисте дисајне путеве
Масноћа из хране се хидролизује у танком цреву, апсорбује и ресинтетише у ћелијама цревне слузокоже, па затим улази у лимфне судове и у циркулацију, те стиже до јетре. Ако се унесе преивише триглицерида, вишак се депонује у облику масних наслага.
Повећана вредност триглицерида осим путем хране, јавља се и услед неких болести као што су оштећења јетре, дијабетес, хипотиреоза, нефротски синдром, алкохолизам и наследна хиперхолестеролемија. Може бити и резултат узимања неких контрацептивних лекова, стреса, чак и дијета, пре свега оних које подразумевају висок унос угљених хидрата, а мали унос протеина.
Повишен ЛДЛ (лош холестерол) и смањен ХДЛ (добар холестерол) се најчешће повезују са повишеним нивоом триглицерида.
Повишене триглицериде у крви не би требало занемарити, с обзиром на то да је наука потврдила како повишени триглицериди могу повећати ризик од срчаног и можданог удара, инсулинске резистенције и панкреатитиса, као и гојазности, зачепљења крвних судова...
Ипак, добра вест је да се ниво триглицерида најчешће може регулисати правилном исхраном.