"Ово ПОВРЋЕ је ЧУДО за ПРЕХЛАДЕ и ВИРУСЕ" Нутриционисткиња Татјана открила намирнице које су БОМБА ЗА ИМУНИТЕТ у јесен
Почиње време прехлада и вируса, а нутриционисткиња Татјана Поповић открива како изгледа исхрана која нас штити у јесен.
Татјана Поповић је сертификовани инструктор здравља, холистички нутрициониста, аутор 6 књига, предавач, креатор и организатор неколико различитих програма, укључујући „5 дана детокс програм”.
Током јесени важно је да једете храну која јача имунолошки систем пружајући организму све потребене храњиве материје. Татјана нам представља која је то храна коју не смемо да прескочимо ове јесени.
Бундева
Будући да садржи мноштво храњивих материја бундева је незаобилазна намирница током јесени. Богата је бројним витаминима и минералима, као што су каротен или провитамин А, витамин Ц, те витамини групе Б – Б1, Б2, Б3, Б6, ниацин и фолна киселина. Од минерала највише има калијума, фосфора, калцијума и гвожђа. Осим тога, садржи пектине и целулозу, што је чини лако варљивом. Масноћа готово да нема, а састоји се од 90% воде.
Осим плода, јестиве су и семенке од бундеве, које се нарочито препоручују трудницама и онима који имају тегобе са јетром.
Уље од бундеве такође је веома лековито и употребљава се у кулинарству. Богато је омега 3 и омега 6 масним киселинама, које снадбевају организам енергијом, побољшавају здравље репродуктивних органа, те централног нервног система. Бундеву могу да једу и дијабетичари под условом да је не заслађују.
Од ње можете да припремате и слане и слатке оброке, а захваљујући специфичном укусу пружа посебну арому јелима.
Дајкон
Храна коју не смете да прескочите ове јесени су и различите врсте роткви. Многи од вас сигурно никада нису чули за дајкон. Наиме, дајкон је врста веома лековите роткве, која поседује бројна антиинфлматорна и антивирусна својства. Обилује витамином Ц, а добар је извор калијума, калцијума и гвожђа.
С обзиром на то да је сјајан елиминатор масти и целулита, утиче на детоксикацију јетре, заиста може бити од помоћи у случају потребе да снизите холестерол, коригујете телесну тежину, исчистите кожу и још много тога. Захваљујући влакнима и бројним ензимима подстиче пробаву и помаже у варењу интегралних житарица и масти животињског порекла.
Можете је јести у потажима, динстаним јелима и у салатама. Комбинујте је са шаргарепом и добићете фантастичну салату.
Нар
Нар је изузетно лековита воћка. Његов плод је богат бројним витаминима, а посебно витаминима Ц, А, Е и Б5, као и минералима попут калијума и гвожђа. Поседује и две врсте полифенолних једињења којима се приписује чак 92% антиоксидансног деловања.
Осим тога, садржи и фитоестрогене, односно биљне хормоне за које се сматра да спречавају хормонски зависне канцере, као што је карцином јајника. Верује се да је одличан за ублажавање депресије, нарочито код жена у менопаузи. Позитивно утиче на рад срца, али и на здравље коже.
Будући да има карактеристичан пријатан и помало киселкаст укус, можете га користити за спремења и сланих и слатких јела.
Србија Данас/Татјана Поповић/ Ј.Ш.