Ово УЉЕ никако НЕ СМЕТЕ користити ЗА ПРЖЕЊЕ: Постоји подела, ова нису намењена за термичку обраду
Избегавајте!
При избору уља са којим припремате јело важно је да водите рачуна о тачки кључања, а то је тачка на којој уље почиње да се дими, деградира и ствара штетне материје.
Нека уља се одлично понашају на високим температурама и могу да се користе за пржење и печење, док се она са нижим тачкама димљења више користе само као преливи.
Екстра девичанско маслиново уље добија се дробљењем маслина у пасту из које се издваја вишак воде. То се још назива хладно цеђење. Оно има тежак, карактеристичан горкаст укус који има ноте зачина, воћа или трава, у зависности од врсте маслина. Тачка димљења за ово уље је од 130 до 175 степени Целзијусових, што значи да није погодно за пржење и печење, већ за салате или дипове. Може се додати у јогурт, неко чак прави сладолед са овим уљем. У сладолед од ваниле додаје се мало маслиновог уља и трунка морске соли.
Рафинисано маслиново уље издваја се на уређајима од нерђајућег челика. Оно се третира хемијским растварачима који неутралишу укус. Лаганије је и много блажег укуса у односу на девичанско маслиново уље. Тачка димљења му је од 200 до 240 степени Целзијусових, тако да може да се користи за пржење и печење.
Уље од коштице грожђа је светлозелене боје и иде добро уз сва јела, јер нема јак укус. Тачка димљења му је 216 степени и може да се се користи за пржење.
Уље од авокада је богато мононезасићеним масноћама и има веома високу тачку димљења – 271 степен, тако да је добро за кување. Богато је витамином Е. Такође је веома постојано, те се не мора чувати у фрижидеру, већ на хладном и тамном месту.
Сунцокретово уље има тачку димљења од 225 до 232 степена и највише се користи у кувању. Садржи витамин Е. Богато је омега-6 масним киселинама, које могу утицати на запаљења, ако се не комбинују са омега-3 масним киселинама, у виду суплемената или конзумирањем масних риба. Чува се на хладном и мрачном месту и треба га употребити у року од годину дана.
Сусамово уље за егзотична јела Сусамово уље има специфичан укус и изузетан је прелив за егзотична јела. Садржи мононезасићене и полинезасићене масне киселине.
Уље од ланеног семена има, такође, специфичан укус, користи се у салатама и мора се чувати у фрижидеру. Богато је омега-3 масним киселинама и не користи се за кување већ само за преливе.
Уље од кикирикија је бледе боје и има орашаст укус. Веома брзо може да ужегне, па би га требало чувати на хладном и употребити у року од неколико месеци. Користи се у азијској кухињи и има тачку димљења на 232 степена.
Кокосово уље је чврсто на собној температури и не користи се за преливе. Топи се при загревању и даје егзотични укус. Препоручује се употреба на нижим температурама, око 175 степени. Слично је путеру када се стегне, тако да га може заменити у неким рецептима. Има доста засићених масних киселина. Врло је стабилно на вишим температурама.
Путер има тачку димљења на 150 до 170 степени и због тога се употребљава за сотирање или се додаје јелу при крају кувања на нижим температурама. Најбоље је пржити га на лаганој ватри, као и додати мало воде или сосове који помажу да уље не достигне тачку димљења, када се деградира, постаје штетно и мења укус јела.