Седам ЈЕЛА за ПОСТ НА ВОДИ - Спремите их сутра на Велики петак, све намирнице су доступне и јефтине
Велики петак је један од најтужнијих дана у хришћанству и тај дан не звоне звона, тихо се прича и практикује се гладовање. Велики петак је дан који се проводи у строгом посту и без икаквих прослава.
Сутра је најтужнији дан у години, када је Исус разапет на крсту. На Велики петак се не слуша музика, дан се проводи у миру, тишини и уз молитву, а на трпези се могу наћи само јела припремљена на води.
Пости се на води, а то значи да су забрањене намирнице животињског порекла, чак и риба као и јела припремљена на уљу. Са стола склоните чак и ножеве и виљушке, а со као зачин је забрањен, јер би симболично означавао сипање соли на Исусове ране.
Гулаш са печуркама
- 500г печурака
- 1 црни лук
- 500мл сока од парадајза
- Зачини
ПРИПРЕМА
Исецкајте лук и пропржите га на води. Додајте печурке и заједно динстајте на води. Сачекајте да печурке пусте воду и и даље динстајте док не испари сва вода. На крају додајте парадајз и кувајте још 15так минути. Зачините по жељи.
Пасуљ на води
- 500г пасуља
- 2 главице црног лука
- 1 шаргарепа
- 1 паприка
- По потреби кашика спелтиног брашна
- 250 мл сока од парадајза
- зачини
ПРИПРЕМА
Увече потопите пасуљ. Ујутру проспите воду додајте нову да проври. Поново проспите воду и долите нову и наставите да кувате пасуљ. Додајте лук, шаргарепу, паприку и кувајте док се не скува пасуљ. Додајте сок од парадајза. По жељи додајте зачине које волите. Ако желите гушћи пасуљ додајте кашину спелте.
Шпагете са сојом
- 200г сојиних љуспица
- 1 главица лука
- 300мл сока од парадајза
- 200г тестенине од хељде
ПРИПРЕМА
Продинстати лук на води па додати соју и све динстати 15 такминута. Додати сок од парајајза и све кувати још 15так минута. Зачинити по жељи. Обарити тетенине и послужити заједно са сосом.
Чорба од поврћа
- 3 кромпира
- 2 шаргарепе
- 1 главица лука
- 1 паприка
- 2л воде
- 300мл сока од парадајза који се додаје на крају
ПРИПРЕМА
Чорбу је најлакше направити. Убаците сво поврће у воду и кувајте док се не скува. Додајте сок од парадајза. На крају можете све измиксати у блендеру ако више волите потаж.
Рижото са сојом
- 1.5л воде
- 2 лука
- 3 младог лука
- 1 кромпир
- 1 шољица соје
- 1 шоља пиринча
- 1 шоља сока од парадајза
- Зачини
ПРИПРЕМА
Продинстати лук на води, додајте кромпир и шаргарепу и долет воду. Када је скоро скувано додајте добро опран пиринач. Пустите нека све ври око десетак минута, а затим склоните са рингле. Додајте со и бибер и свеж першун па све промешајте.
Буковаче запечене
- 350г буковаче
- 1 тиквица
- 1 лук
- 1 шаргарепа
- Зачини
ПРИПРЕМА
Продинстати лук на води. Затим додати све састојке и динстати. На крају додати зачинините по укусу.
Мусака од шампињона
- 5 кромпира
- 2 шаргарепе
- 400г шампињона
ПРИПРЕМА
Пропржити шампињоне на води и шаргарепу изрендану. Слагати кромир па шампињоне. Запећи као мусаку уз мало додате воде.