КНЕДЛЕ СА ШЉИВАМА - Традиционални десерт наших бака који враћа укус детињства (ВИДЕО)
Уживајте у припреми и дегустацији!
У данашњем рецепту водимо вас корак по корак кроз припрему старог доброг десерта, кнедле са шљивама. Овај омиљени десерт наших бака је једноставан за припрему, али са неколико трикова и савета можете га претворити у право савршенство.
Са свежим кромпиром, меканим тестом и сочним шљивама, ове кнедле ће сигурно одушевити ваше чуло укуса.
Осим тога, поделићемо са вама и неколико трикова за обликовање кнедли и додатне савете како постићи савршену текстуру и укус.
Састојци:
- 500 грама кромпира
- 150 грама брашна 2 кашике гриза
- Шљиве (свеже или смрзнуте)
- Језгро ораха (опционо)
- 4 кашике презли
- 1 јаје
- уље
- 1 ванилин шећер
- прах шећер
"Прво је почело НОЋНО ЗНОЈЕЊЕ и нагомилавање килограма!" Пораст ТЕШКИХ БОЛЕСТИ код МЛАДИХ забринуо лекаре
Следеће недеље ОЧЕКУЈЕ нас ВЕЛИКИ СРПСКИ ПРАЗНИК! Улице ће засијати, а ове обичаје испоштујте од РАНОГ ЈУТРА!
Припрема:
- Скувајте кромпир у љусци док не омекша.
- Након тога га огулите и изгњечите виљушком или кроз пресу за кромпир.
- Додајте јаје у гњечени кромпир и посолите по укусу.
- Добро измешајте смесу.
- Додајте брашно и гриз у смесу од кромпира.
- Замесите меко тесто. Ако је потребно, додајте још мало брашна или гриза ако је тесто превише лепљиво.
- Узмите комадић теста у дланове и растањите га да направите танак диск.
- На средину диска ставите шљиву (можете уклонити коштицу ако желите).
- Пажљиво обликујте кнедлу затварајући тесто око шљиве.
- Поновите поступак са преосталим тестом и шљивама док не потрошите све састојке.
- У великом лонцу прокључајте воду са мало соли.
- Када вода прокључа, спустите кнедле једну по једну у врелу воду.
- Кувајте их док не испливају на површину, што обично траје око 10-15 минута.
- У међувремену, загрејте уље у тигању и пржите презле док не постану златно смеђе. Пазите да не прегори.
- Када су кнедле куване, извадите их из воде користећи цедиљку или шупљу кашику, и ставите их директно у пржене презле.
- Пажљиво их уваљајте у презле како би се равномерно прекриле.
- Послужите кнедле посуте ванилин шећером и прах шећером.
Овај рецепт је за традиционалне кнедле са шљивама, али можете експериментисати са другим воћем по избору. Такође, можете додати и неке друге састојке у тесто, попут цимета или рендане лимунове корице, да бисте добили различите укусе.
Уживајте у припреми и дегустацији!