Рецепт за домаћу супу наших бака вратиће вас у детињство - ТАЈНА магичног укуса је у овом састојку, НЕ ЗАБОРАВИТЕ ГА
Раније је ручак готово незамислив без мирисног тањира супе на почетку.
У нашој традиционалној српској кухињи, домаћа супа била је и остала синоним за здравље и благостање, пре свега због својих многобројних благодети – од јачања имунитета до благотворног деловања на пробавни тракт.
Иако данашњи убрзани темпо живота све чешће скраћује време за припрему овог топлог оброка, тањир домаће супе и даље је један од најмоћнијих природних „лекова“, обнављајући снагу организма и подржавајући здравље зглобова и костију.
Традиционална домаћа супа, скувана од квалитетне старије живине или говеђег меса, у комбинацији са поврћем попут шаргарепе, корена першуна, паштрњака и целера, представља богатство укуса и хранљивих састојака који пружају заштиту целом телу. Додатак костију, ако их имате, доноси још вреднији састојак – колаген, који поспешује здравље костију, зглобова, па и коже.
Током зимских месеци, топла супа доприноси јачању имунитета и помаже у превенцији сезонских болести, док лети делује као природна инфузија електролита, хидрира организам и помаже у опоравку од појачаног знојења. Лагана, а богата хранљивим састојцима, супа је такође одличан избор за дијеталне режиме исхране и детоксикацију организма, посебно кад се припрема без додатака попут брашна или павлаке.
Да би супа имала пун укус, месо и поврће треба ставити у хладну воду пре кувања, док за блажи укус можете ставити састојке у врелу воду. Комбинација различитих врста меса, попут говедине и комада пилетине, даје богатију арому. Кува се на лаганој ватри најмање два сата – говеђа супа може да крчка и до четири сата за најдубљи укус.
Један од незаменљивих трикова за посебан укус је црни лук: пресечен на пола и лагано запечен на рингли, он уноси суптилну арому која обогаћује сваки тањир.
Састојци
500 г јунећег меса са костима (најбоље грудни део или ребра)
1 комад пилећих леђа или батака (по жељи)
2 средње шаргарепе
1 корен першуна
1 корен пашканата (ако је доступан)
1 корен целера
1 главица црног лука, пресечена на пола
1 мали кромпир
1 веза першуновог листа
Со, бибер у зрну по укусу
Вода (око 2,5–3 литра)
Припрема
Оперите месо и ставите га у велики лонац. Додајте хладну воду и ставите на средњу ватру.
Када вода почне да кључа, уклоните пену која се створи на површини. Ово је важно како би супа била бистра.
Након што сте уклонили пену, додајте очишћене и опране поврће: шаргарепу, першунов и пашканатов корен, целер и кромпир. Додајте и главицу лука, коју сте пресекли на пола и благо запећи на рингли или у рерни, јер ће супи дати богатију арому.
Додајте неколико зрна бибера и кашичицу соли. Поклопите лонац и кувајте супу на лаганој ватри најмање два до три сата. Што се дуже кува на тихој ватри, то ће супа имати пунији укус.
Кад је месо омекшало и поврће потпуно скувано, процедите супу кроз цедиљку. По жељи, вратите део шаргарепе и меса у тањир за додатну текстуру. На крају, додајте свеже сецкан першунов лист.
Пријатно!