Решена недоумица: Ево ЗАШТО ВАМ ТЕСТО НЕ УСПЕВА!
Чак и ако у рецепту не пише да треба да стоји, увек треба да оставите тесто да одстоји бар 10 минута у топлој и влажној средини
Да бисте направили хлебове, погаче и друга дивна домаћа пецива, треба да будете добро упознати са основним правилима и цакама за мешење теста.
То је потребно и пожељно не само да би се направила хомогена смеса од састојака у тесту, већ и да се везе глутена које га граде буду добре. Глутен је пшенични протеин који ствара структуру и задржава гас приликом печења хлеба. Ако није добро обликована мрежа глутена, угљен диоксид излази и добијени хлеб пада, изгледа спљескно, а укус је лош, гњецав.
Како би тесто било глатко и фино нарасло, састојци које користите треба да буду са собне температуре. То важи у свим случајевима, осим ако није специјално наведено нешто друго у рецепту.
Након што сједините састојке за тесто, извадите га из посуде – долази ред на мешење на радној плочи.
Тесто стављамо на радну површину. Хватамо рукама даљу страну теста преко пута и савијамо ка унутра (преклапање). У почетку мешења је потребно да се додаје више брашна. Али треба да пазите да не додате превише; у противном ће се покварити сктруктура и постаће много тврдо. Окрените тесто за 90 степени и поновите процедуру. Понављајте док тесто не постане глатко и еластично.
Неким рецептима је потребно дуго мешење, а некима не. Ражано брашно, на пример, не садржи глутен и ражани хлеб није потребно много да се меси.
Ако волите да додајте орашасте плодове, маслине, суво грожђе и слично, то треба урадити на крају. Тесто покријте влажном крпом или фолијом да се не суши док расте. Чак и ако у рецепту не пише да треба да стоји, увек треба да оставите тесто да одстоји бар 10 минута у топлој и влажној средини.
Температура теста ће да рашири гасове у хлебу и ослободиће влагу, због чега ће унутра печено тесто бити шупљикаво, ваздушасто и много лепше. Рерна обавезно треба да буде претходно угрејана. Не треба да је отварате често, ако је могуће уопште не. Отворите пред крај да проверите да не загори одозго. Ако постоји опасност, ставите алуминијумску фолију.
Проверите дугим дрвеним штапићем да ли је хлеб готов. Корица готовог пецива треба да будебраонкаста или златна ако желите да буде хрскава.