СПОРИЈЕ ЈЕДИТЕ! Ако пребрзо жваћете и ужурбано ГУТАТЕ храну, у ризику сте , ЖЕЛУДАЦ највише страда
Често је брзо једење само један део укупног брзог начина живота. Ова навика може озбиљно утицати на ваше здравље. Пребрзо једење носи читав низ здравствених ризика, а ако не одвојите време, може да вас доведе у опасност од развоја озбиљних здравствених стања.
Када једе брзо, не само даотежавате варење, већ накупљате и килограме. Истраживање познатог научног центра је показало да се људи који похлепно гутају храну чешће преједају од оних који једу спорије.
Три ЗЛА - Бели шећер, брашно и со су лоши за здравље, од њих страдају КРВНИ СУДОВИ, замените их бољом варијантом
Вереник је ОСТАВИО ПРЕД СВАДБУ, тада је имала 135, а након тога СМРШАЛА 70 КИЛОГРАМА и постала права заводница
Гојазност
Брзо једење је повезано са повећаним ризиком од прекомерне тежине или гојазности. Стога не чуди да су и мање жвакање и брзо једење повезани са конзумирањем више хране и калорија.
Чак и неколико минута након завршетка оброка, брзо једење може и даље имати утицај. У једној студији, учесници који су држали ручак после ручка су се осећали гладније у поређењу са онима који су јели лежернијим темпом.
Каква је веза? Брзо једење може пореметити хормоне црева који помажу у регулисању апетита и говоре вам када сте сити. У малој студији из Јапана, брзо једење такође је смањило термички ефекат хране - убрзање метаболизма који се јавља након јела.
Дијабетес
Брза исхрана сама по себи не узрокује дијабетес типа 2. Али могуће је да уобичајено затварање хране може дати вашем телу додатни подстицај у том правцу. У великој студији, мушкарци и жене средњих година без дијабетеса који су рекли да брзо једу били су под повећаним ризиком од инсулинске резистенције. Ово стање, у којем тело не користи ефикасно инсулин, може временом довести до дијабетеса.
Наравно, брзо једење је повезано са гојазношћу - а гојазност је главни узрок инсулинске резистенције. Али барем за мушкарце у студији, брзо једење повећава њихов ризик чак и када су истраживачи контролисали нивое БМИ.
Метаболички синдром
Инсулинска резистенција је уско повезана са метаболичким синдромом — скупом фактора који повећавају ризик од развоја не само дијабетеса, већ и срчаних болести и можданог удара. Једна студија укључивала је скоро 9.000 људи, старости 40 и више година, који на почетку нису имали метаболички синдром. Током наредне три године, људи који брзо једу имали су већу вероватноћу да развију метаболички синдром од оних који су јели спорије.
Конкретно, они који брзо једу били су склони да имају велики струк и низак ниво ХДЛ („доброг“) холестерола. Ово су два фактора ризика који чине метаболички синдром и често су предзнаци срчаних болести.
Гастритис
Брзо једење је такође повезано са ерозивним гастритисом - запаљењем које изједа слузницу желуца, изазивајући плитке ломове или понекад дубоке чиреве.
Један од могућих разлога Људи који гутају храну имају већу вјероватноћу да се преједају. А преједање, заузврат, узрокује да храна дуже стоји у стомаку, тако да је слузница желуца изложена већој количини желудачне киселине.