Сваки дан јела ТРИ ЈАЈА: "Одувек сам мислила да сам здрава, али ме резултат на крају ШОКИРАО!"
Није очекивала овакав ефекат!
Јаја су убедљиво омиљени доручак већини људи, било да су кувана или пржена, доминирају на готово свакој јутарњој трпези. Осим тога што су укусна и што од њих можемо направити разна јела, пуна су протеина и веома су здрава.
Колико су омиљена намирница за припрему доручка сведочи и велика помпа коју је направио фитнес тренер пре пара месеци када је појео 300 јаја за 10 дана. Уколико се спремају на правлан начин, извући ћемо максимум из њих, а упркос томе што су здрава не би требало претеривати са конзумацијом.
- Као и већина деце, моја наклоност према јајима почела је у детињству првенствено са једноставним пецивом за доручак и сендвичима са салатом од јаја. Када сам осрасла схватила сам да су јаја свуда, од киша до карбонаре. Последњих година јаја су постала модеран топер за салате, пице и хамбургере - гастрономска задовољства која су настала из наших култура повећавајући љубав према јелима од фарме до стола, започела је своју причу Џејми Стејтис, новинарка сајта "The Healthy".
СРУШИЛА ИНСТАГРАМ - Јелена Карлеуша поново запалила друштвене мреже својим врелим изгледом
ДИЈЕТА ЈЕЛЕНЕ БАЧИЋ АЛИМПИЋ (54) ЗБОГ КОЈЕ ИМА ФИГУРУ ИЗ СНОВА: Исхрана која топи и до 3 кг за недељу дана!
Имајући у виду све здравствене предности јаја, Џејми Стејтис, новинарка сајта The Healthy одлучила је да једе јаја сваки дан у току једне недеље. Ево шта је она научила током овог експеримента.
Конзумирање јаја сваки дан у току једне недеље
-За свој експеримент, јела сам више од два јаја дневно, понекад и три. Решила сам да увек при руци имам тврдо кувана јаја јер су савршена ужина богата протеинима пре тренинга или као ужина средином дана. (Ако сте и љубитељ тврдо куваних јаја, Министарство пољопривреде САД-а сугерише да ће остати свежа недељу дана у фрижидеру.). Решила сам да наставим да правим омлет, фритате и кишове као једноставне, али здраве , начине да искористите остатке поврћа, меса и сира, пише новинарка.
Поред њихове нутритивне вредности, део привлачности јаја је и то што су тако једноставна за припрему, а ипак лака за комбиновање с различитим укусима. Да би започела недељу дана конзумирања јаја, Стејтис их је помешала са остацима лососа и направила фритату. Послужила ју је преко руколе која је била лагано заливена лимуном и маслиновим уљем, а на крају је додала и фета сир.
Следећи дан јој је био напоран док је журила да се спакује за пут, па је покупила мали киш из локалне пекаре. Појела је половину киша са салатом за ручак и уживала у остацима овог јела за доручак следећег јутра пре него што је отишла на пут.
На своје велико изненађење, Стејтис је приметила да јој је редовно конзумирање оброка који садрже јаја и здраве масти помогло да иначе прави боље изборе када је у питању нутритивна вредност ствари које једе. На пример, уместо да узме слатки мафин из хотелског бифеа за доручак пре лета који би јој донео малу нутритивну вредност, изабрала је да поједе два тврдо кувана јаја. Она каже да би је мафин вероватно оставио гладном након неколико сати, док су је јаја учинила ситом док није дошло време за ужину у авиону.
Колико су здрава јаја?
Блог Универзитета Харвард истиче да су претходне здравствене смернице сугерисале да људи не треба да једу више од једног до два јајета недељно, јер једно јаје садржи око 200 милиграма холестерола, а дневна граница је 300. Међутим, то се променило. Данас, „Харвард Health“ каже: „Просечна здрава особа вероватно неће имати никакав проблем ако поједе до седам јаја недељно.“
Регистрована дијететичарка Бланка Гарсија каже да је важно запамтити да иако су јаја „веома хранљива… то не значи да треба да се преједате овом намирницом“.
Закључак
– Једно неочекивано (и cool) запажање које сам уочила током недеље у току које сам јела јаја сваког дана било је то да сам правила бољи избор хране. На пример, уместо да узмем слатки мафин из хотелског бифеа за доручак пре лета, који има малу нутритивну вредност, изабрала сам два тврдо кувана јаја. Од мафина бих била убрзо гладна, а јаја су ме држала ситом све до ужине, пише новинарка.