ИСХРАНА ЗА ШАМПИОНЕ - Тродневни јеловник Новака Ђоковића који му је донео успех
Кључ је у балансу и слушању свога тела.
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић годинама уназад строго води рачуна о томе како се храни. Његове радикалне промене у исхрани донеле су му да се осећа боље, као и да повећа снагу и издржљивост на терену.
Исхрана Новака Ђоковића подразумева избегавање глутена и млечних производа, као и ограничавање шећера.
- Свако јутро кад се пробудим, попијем чашу воде и радим истезање, можда помешано са јогом или таи чијем, 20 минута. Једем доручак савршено прилагођен мом телу за дан који је пред нама, исти доручак скоро сваки дан мог живота - написао је Ђоковић у својој књизи.
ХОРОСКОП ЗА 20. АПРИЛ: Водолији следи сјајан дан за ПОЗНАНСТВО, Бику НАПЕТОСТ, а ОВОМ ЗНАКУ успех!
ОВАЈ СОК Новак Ђоковић пије СВАКИ ДАН, а истраживање каже да снижава ХОЛЕСТЕРОЛ и смањује крвни притисак
Он је такође додао да изговара молитву пре сваког оброка како би се подсетио да цени храну, те да једе пажљиво - без ометања.
Ђоковићева исхрана је заснована на поврћу, пасуљу, белом месу, риби, воћу, орашастим плодовима, семенкама, сланутку, сочиву и здравим уљима, а Новак купује органске производе када је то могуће.
Овако изгледа његов тродневни јеловник који му је помогао да буде у перфектној форми и одличном здравственом стању.
Први дан
Доручак: Пије воду чим устане и то са две кашике меда. Затим једе мусли (укључујући органски овас или зоб, бруснице, суво грожђе, семенке бундеве или сунцокрета и бадеме).
Ужина средином јутра (ако је потребно): хлеб без глутена или крекери са авокадом и туњевином.
Ручак: Салата од мешаног зељастог поврћа, паста примавера без глутена (укључујући тестенину од пиринча, тиквице, шпаргле, сушени парадајз и опциони вегански сир).
Поподневна ужина: Јабука са путером од индијског ораха; диња.
Вечера: Кељ, цезар салата (кељ, коморач, киноа и пињоли) плус дресинг (укључујући инћуне или сардине); минестроне супа; филети лососа са печеним парадајзом и маринадом.
Други дан
Доручак: Вода, две кашике меда, банана са путером од индијског ораха, воће.
Ужина средином јутра (ако је потребно): тост без глутена са бадемовим путером и медом.
Ручак: Салата од мешаног зељстог поврћа, зачињена салата са резанцима (укључујући резанце без глутена, црвену паприку, руколу, индијски орах и листове босиљка, балсамико сирће).
Ужина средином поподнева: Интегралне плочице са воћем и орашастим плодовима;
Вечера: Салата од туњевине (боранија, канелини пасуљ, рукола, туњевина, црвена паприка, парадајз и леблебија из конзерве), парадајз супа, печени парадајз.
Трећи дан
Доручак: Вода, две кашике меда, овас без глутена са путером од индијског ораха и бананама, воће.
Ужина средином јутра (ако је потребно): Домаћи хумус (укључујући леблебију и соја сос без глутена) са јабукама.
Ручак: Зелена салата, тестенина без глутена са моћним пестом (укључујући тестенину од пиринча, орахе и листове босиљка).
Поподневна ужина: Авокадо са крекерима без глутена, воће.
Вечера: Салата са авокадом и домаћим преливом, супа од шаргарепе и ђумбира.