УЉЕ СЕ овако КВАРИ: Домаћице ЧУВАЈУ ову намирницу на ПОГРЕШАН НАЧИН, а у овом РОКУ мора да се ПОТРОШИ
Након тога није за употребу!
Многи греше када мисле да уље не треажи неку посебну пажњу за чување, али онда се и те како изненаде када промени мирис и добије онај карактеристичан укус ужеглости.
Уље може да траје дуго захваљујући његовом паковању, пре свега. Продаје се са добро затвореним поклопцем и захваљујући томе може сачувати свој квалитет и до две године.
Уколико уље чувате поред рингли на шпорету, топлота може покварити његов укус. Држање уља на топлом и осветљеном месту чини да оно поприми устајали укус и временом постане попут сирћета. Како би спречили да до тога дође, морате га чувати на хладном и мрачном месту, и водити рачуна да буде добро затворено, јер кисеоник, топлота и светло су три највећа непријатеља уља.
Психолог упозорава: ОВО може изазвати озбиљне проблеме! Ево како да их спречите на време
Најчешћа КРВНА ГРУПА код СРБА: Људи са ОСЕТЉИВИМ ОРГАНИМА за варење, ова храна им ПРАВИ КОЛАПС у организму
Маслиново уље
Маслиново уље треба добро затворити како не би улазио ваздух јер он може погоршати квалитет. Идеална температура на којој треба стајати је око 18 степени. Једно од најбољих места за одлагање је ормар на хладном и тамном месту. Добро је и да стоји у тамнозеленој боци јер ова нијанса помаже у филтрирању штетних УВ зрака. Такође, отворену боцу маслиновог уља треба потрошити у року од 30 до 60 дана.
Кокосово уље
Кокосово уље треба чувати у посуди с херметичким поклопцем или у оригиналној боци коју морате добро да затворите. Такође, препоручљиво је да га одложите у најхладнији кухињски ормарић где нема светла. Ово уље је отпорно на оксидацију јер је изузетно богато засићеним масноћама и стабилно, али висока температура и светло га могу уништити.
Сунцокретово уље
И за ово уље важи исто правило. Немојте флашу са уљем чувати на директној сунчевој светлости и високој температури. Његов рок трајања зависи од топлоте, светлости и влаге којој је уље изложено, па се стога треба чувати на тамним, сувим и хладим местима. Ако га не затварате добро, уље ће се брже укиселити.
Друга биљна уља
Остала биљна уља треба чувати у фрижидеру до шест месеци или на хладном и тамном месту до две године. Добро је и да стоје у пластичним боцама.
Уља попут ораховог, лешниковог и бадемовог морају се чувати у фрижидеру. Врло је важно да их чувате на хладном месту и изван светла. Такође, требало би да их искористите што је пре могуће.