ПОВРЋЕ КОЈЕ СЕ НЕ ЧУВА У ЗАМРЗИВАЧУ: Бака објаснила ПОСТУПАК одлагања ПОВРЋА, свака намирница се ПОСЕБНО припрема (ВИДЕО)
Уколико планирате да сачувате нешто од сезонских плодова, урадите то на прави начин како би дуго очували свежину!
Сви се ми нађемо у ситуацији да имамо вишак воћа, поврћа или меса. Понекад купујемо или беремо из наше баште поврће и воће и да би га сачували од пропадања замрзавамо.
Ево основног упуства и правила како се шта замрзава, колико дуго сме стајати у замрзивачу и шта се обично не замрзава... Да Вам намирнице не би се осећале на замрзивач редовно га чистите, дезинфикујте сирћетом. Ја често ставим у замртзивач корице наранџе и лимуна исецђеног. Кад купите кафу убаците празну кесу у замрзивач..
ТЕРА КОМАРЦЕ И ЛЕПО МИРИШЕ: Овако ћете се РЕШТИТИ ИНСЕКАТА на потпуно природан начин и уз уштеду новца
БЕСПЛАТАН ТРИК ЈЕЛЕНЕ ЂОКОВИЋ ЗА ЗДРАВУ КОЖУ: Ово често заборављамо, а лице постаје лепше и млађе
Па да кренемо...
КАКО ПРАВИЛНО ЗАМРЗНУТИ БОРАНИЈУ.
Најбоље је замрзнути оловку боранију жуту или зелену. Опрати очистити и исећу на пола. Ја сам додала и на колутове шаргарепу. Барити 5 минута па је пребацити у хладну воду још 5 минута.
Извадити на крбу да се просуши и охлади. Спаковати у кесе и по могућству наапарату извући ваздух намирнице се боље чува
Остало поврће:
БРОКОЛИ, КАРФИОЛ, КЕЉ добро опрати под водом од прљавштине и инсеката који се завуку, покидати цетове и бланширати 2 минута
ПАПРИКА се не мора бланширати али се печена замрзава нељуштрена
ЦЕЛЕР ПАШКНАТ 2 минута бланширања
ТИКВИЦА 2 минута
ПЛАВИ ПАТЛИЏАН опрати исећи на колутове 2 цм потопити у слану воду 5 мин. па бланширати 4 -5 минута
НЕ ЗАМРЗАВАТИ краставац, зелену салату, празилук, кромпир ротквице
ОСНОВНО ПРАВИЛО ЗА СВЕ ПОВРЋЕ: после бланширања ставити толико у хладну воду колико дуго се бланшира
Месо
ПИЛЕТИНА: у замрзивачу чувати у комадима4-5 месеци, цело пиле до 12 месеци
СВУЊЕТИНА: чувати 4-6 месеци печење до 12 месеци
ИЗНУТРИЦА: ковасица, џигерица, виршле 1-2 месеца
МЛЕВЕНО МЕСО: чувати 2-3 месеца
ЈАГЊЕТИНА: 9 месеци
ГОВЕДИНА: чувати у замрзивачу до 12 месеци
ВОЋЕ: најбоље паковати воће у кришкам, и очишћено од петељки
БОНУС ВИДЕО: Јутарња рутина водитељке Сање Кужет - Овако започиње дан