ТРАДИЦИОНАЛНА ВРАЊАНСКА ПИТА - Самса од готових кора: Испробајте топло тесто зачињено белим луком
Самса је традиционална пита врањског краја, спрема се готово у свакој кући и то само у Врању и околини. Свака Врањанка је спрема на свој начин иако су три главна састојка опште позната - бели лук, коре и кисело млеко.
УВрању се традиционално, још од периода када је било под Турцима, припрема самса - празна пита, преливена киселим млеком и белим луком. Данас домаће полако замењују готове коре, а ретке су младе домаћице које је саме месе.
Потребно је:
- Паковање танких кора за баклаву
- 2 гр сира мекшег
- уље, може маст
ЗДРАВА ЦРЕВА ОЈАЧАВАЈУ ОДБРАНУ ТЕЛА ОД ВИРУСА: Најбољи домаћи пробиотик који сви радо пију (РЕЦЕПТ)
ЗА ЉУБИТЕЉЕ ЧОКОЛАДЕ: Доносимо рецепт за популарни колач ЦРНАЦ без ЈАЈА, све што ћемо рећи - БРЗ, ЛАК и ЕФИКАСАН
Прелив:
- 300 гр киселог млека
- 100 мл јогурта
- 3 чена белог лука изгњеченог
Припрема:
Танку прву кору премазати уљем, додати другу па и њу премазати, а у дну ставити измешан мекши сир и расоиредити по ивци. Увити у цигарет ролницу и савити је у круг. На средину подмазаног плеха, саставити до краја с тим што се наставља у круг док се не попуни тепсија. Премазати уљем и исећи по жељи. Пећи на 200 степени Ц 30 минут.
Умутити у чинију кисело млеко и јогурт са белим луком па извадити тепсију из рерне. Прелити печену питу и вратити у рерну још пар минута да лепо упије. Извадити из рерне, покрити крпом и прохлађену сећи
Напомена: Постоји још један леп рецепт за Самсу:
- 3 јаја
- 300 мл јогурта
- 100 мл уља
- танке коре
- 150 гр сира
- Прелити истим саставом као и горњу питу
Припрема:
Умутити јаја, уље и јогурт и тиме мазати 3 коре и стављати једну преко друге. На трећу кору ставити сир разбацати по целој кори. Пећи на 200 степени Ц 30 минута и после исто прелити.