СРБИ ЈЕДУ две ВРСТЕ СЛАНИНЕ - Ево која је боља, једна садржи састојак који није добар за здравље, обратите ПАЖЊУ
Када купујете сланину приликом куповене обратите пажњу на то коју врсту узимате. Сланиница је, као и многи месни производи, добар извор витамина Б, који су важни за функционисање ћелија и помажу да се храна претвори у енергију. Осим тога, садржи и фосфор и селен, од чега први помаже бубрезима да филтрирају токсине, јача кости и зубе, а други обезбеђује телу антиоксиданте који помажу у ублажавању утицаја слободних радикала на ћелије. У сланини има и калијума, који је, између осталог, значајан за кости и мишиће, али и кардиоваскуларно здравље.
Срби воле сланину и одувек је била незаобилазна на било којој трпези, било да је реч о уобичајеном ручку, у току радова на пољу, када је потребна додатна енергија или празничној трпези.
Многи су је дуго, неправедно, сврставали на лису намирница које нису добре за здравље, али лекари су сагласни, ова масна намирница позитивно утиче на организам, наравно, ако се узима умерено, као и свака друга намирница или оброк, умереност је кључ.
Шта садржи сланина:
витамине растворљиве у мастима, укључујући А, Д, Е есенцијалне аминокиселине - линоленску, стеаринску, палмитинску и друге незасићене и засићене масне киселине минерале у траговима (цинк, натријум, калцијум и селен).
Како да знате да ли имате ГРИП, ПРЕХЛАДУ или КОРОНУ? Иако су СИМПТОМИ СЛИЧНИ, постоји начин да их разликујете - ево како!
Умор, ВРТОГЛАВИЦА и опадање косе, први симптоми МАЛОКРВНОСТИ - Саветница за исхрану открила ДОМАЋИ ЕЛИКСИР за побољшање крвне слике (РЕЦЕПТ)
Која је боља за организам, димљена или барена?
Димљена садржи све корисне састојке димљеног меса. Односно, чак и након топлотне обраде, нутријенти се уопште не губе. Такође, након димљења се не мења ни количина калорија - 700-740 кцал на 100 г.
С друге стране, у бареној такође нема неких већих измена у саставу након термишке обраде. Разлика је што је ова сланина обично маснија, јер се такво месо бира за ову врсту обраде. У том смислу, барена сланина може бити штетнија, кажу лекари и напомињу да заправо највећи проблем, а који важи за све прерађевине, јесу нитрати, појачивачи укуса.
Ево шта можете да очекујете ако једете сланину и шта је важно да знате.
Уносите доста соли
Сланина садржи доста соли, што не значи да не треба уопште да је једете, већ да то имате на уму, како бисте обратили пажњу и на количину. У четири нешто дебља парчића сланине налази се, у просеку, око 880 милиграма натријума, што је око 40 одсто препорученог дневног уноса за одрасле.
Претеран унос соли повећава ризик од срчаних болести, оштећења бубрега, као и остеопорозе.
Унећете витамине и минерале
Сланина није само маст, како многи мисле. Она, заправо, садржи и пристојну количину витамина и минерала, и ако је део добро избалансиране исхране, помоћи ће вам да унесете потребне нутријенте.
Сланиница је, као и многи месни производи, добар извор витамина Б, који су важни за функционисање ћелија и помажу да се храна претвори у енергију.
Осим тога, садржи и фосфор и селен, од чега први помаже бубрезима да филтрирају токсине, јача кости и зубе, а други обезбеђује телу антиоксиданте који помажу у ублажавању утицаја слободних радикала на ћелије. У сланини има и калијума, који је, између осталог, значајан за кости и мишиће, али и кардиоваскуларно здравље.
Уносите нитрате
Нитрати су супстанце које се састоје од кисеоника и азота и природно се налазе у неким намирницама и људском телу. Међутим, неким намирницама се и додају да би дуже трајале, а када се загреју, мењају састав и постају потенцијално лоше по здравље.
Пазите на засићене масти
Када поједете четири дебље резана парчића сланине, унећете око осам грама засићених масти, што је отприлике 40 одсто препоручене дневне дозе. Ова врста масти повећава ризик од срчаних болести, па зато није баш паметно да сланиницу једете превише често.
Садржи и здраве масти
С друге стране, сланина садржи и здравије масти – око половине су мононезасићене масти, а половина од тога долази из олеинске киселине, која је добра за срце. Још 10 одсто масти у сланини су полинезасићене масти, које укључују омега-3 масне киселине.