Замените кафу ОВИМ НАПИТКОМ: Укус је идентичан, ТОПИ КИЛОГРАМЕ и лечи преко 30 БОЛЕСТИ
Врло је једноставно
Баш као кафа, напитак од ове биљке може да задовољи вашу јутарњу потребу, а уједно утицати на рад метаболизма и подстакнути мршављење. Поред тога може позитивно и превентивно утицати на многе болести.
Он може послужити као замена за кафу, а никако не треба занемарити његов целокупан утицај на организам.
МОЋНА УЖИНА Новака Ђоковића: Ово Ноле једе за ДНЕВНУ ДОЗУ ВИТАМИНА и да опорави организам (РЕЦЕПТ)
СКИДАЊЕ САЛА УЗ ПОМОЋ ФОЛИЈЕ: Завијала је свој стомак овако СВАКЕ НОЋИ И ЕВО ШТА ЈЕ ПОСТИГЛА! (ВИДЕО)
Цикорија (лат. Cichorium intybus) вишегодишња је биљка позната и под називима радич, обична водопија, плавуља, кажипут и коњска трава.
За њена лековита својства знали су још стари Грци, Римљани и Египћани, који су је изузетно ценили. Примењивала се у лечењу жутице, болести јетре, гихта и реуматизма.
Иако се цикорија може јести на салати или као додатак различитим јелима, она је најпознатија као напитак, тачније као замена за кафу. Још у 19. веку Французи су почели да је узгајају и пију као додатак кафи или самостално.
Захваљујући укусу сличном кафи и ниској цени, напитак од ове биљке постао је изузетно популаран и проширио се широм света.
Руска нутриционисткиња Татјана Залетова препоручује цикорију као замену за кафу. За оне којима је тешко да се одједном одрекну кафе, њена "психолошка замена" је цикорија. У њој нема кофеина, али по укусу и боји подсећа на кафу.
- Обично се саветује људима са повишеним крвним притиском да у потпуности замене кафу са цикоријом, као и људима са остеопорозом или који имају проблем са усвајањем калцијума. Цикорија се препоручује и људима који имају дефицит витамина или имају синдром хроничног умора, а већ су зависни од кофеина - рекла је Залетова.
Смањује ризик од срчаних болести
Инулин, једна од саставних делова цикорије, смањује ниво ЛДЛ холестерола у крви. Регулацијом холестерола смањује се ризик од срчаних обољења, високог крвног притиска и срчаног и можданог удара.
Помаже код пробавних сметњи
Осим што инулин помаже код регулације холестерола, он је изузетно важан и за пробаву. Помаже код рефлукса киселине, жгаравице, затвора и осталих пробавних тегоба. Побољшава цревну перисталтику и излучивање желудачних сокова.
У часопису "Интернатионал Јоурнал оф Food Сциенцес анд Нутритион" објављен је податак о утицају цикорије на пробаву. Након 28 дана свакодневне конзумације цикорије испитаници су потврдили да више немају проблема са затвором и да им је пробава много боља.
Смањује стрес
Познато је да кафа као кофеински напитак повећава стрес и лучење кортизола.
Цикорија као њена здрава замена, захваљујући ликтицину, делује седативно, а то значи да смирује тело и ум. Њеном конзумацијом смањићете стрес, анксиозност, немир и несаницу.
Помаже код мршављења па је изврстан избор за дијабетичаре
Цикорија садржи олигофруктозу и инулин, који учествују у регулацији грелина, хормона глади. Регулацијом и смањењем количине тог хормона смањује се осећај глади и стална потреба за храном. Захваљујући олигофруктози и инулину, цикорија ствара осећај ситости и помаже код мршављења.