ЗАПРЕПАШЋУЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ: Доживљавање МИРИСА зависи од ГЕНЕТИКЕ!
Да ли ће вам нешто мирисати или смрдети зависи од гена!
Потпуно је уобичајено да се једној особи свиди неки мирис а другој не. Међутим, иако су идентификовани гени који утичу на рецепторе мириса, и даље је енигма како се ти рецептори активирају
СМРТОНОСНА НАВИКА: Ако радите ОВО сваки дан ПРИПАЗИТЕ! Можете УГРОЗИТИ своје здравље!
Познато је да људи на исте мирисе често реагују различито. За једне је одређени мирис пријатан, док је за друге непријатан. Ово није уопште случајно, јер доживљај мириса зависи од одређене амино-киселине и гена који поседује сваки људски организам, истичу истраживачи са Ђук универзитета у Северној Каролини. Истражујући, открили су да постоји готово милион варијација у 400 рецептора, због којих људи мирисе осећају на различите начине.
ЗАБОРАВИТЕ НА ШОПСКУ САЛАТУ: Парадајз и краставац НЕ ТРЕБА ЈЕСТИ у истој салати! Ево шта је РАЗЛОГ
Професор молекуларне генетике и микробиологије Хируаки Мацунами објашњава да рецептори за мирис раде зависно од наших гена:
- Рецептори раде другачије код свакога од нас, у зависности од генома који имамо. Зато је потпуно уобичајено да се једној особи свиди неки мирис а другој не. Међутим, иако су идентификовани гени који утичу на рецепторе мириса, и даље је енигма како се ти рецептори активирају.
Учили су нас да ГОЈИ, а сада научници тврде да ОВА НАМИРНИЦА помаже у МРШАВЉЕЊУ!
Да би дошли до одговора, научници су клонирали 500 рецептора од 20 различитих особа које су имале минималне варијације у само једној или две амино-киселине. Излагањем сваког рецептора малој количини 73 различита мириса, идентификовали су групу од 27 рецептора који су се активирали бар на један мирис. Захваљујући овом експерименту сада је познато 40 рецептора за мирис, за разлику одраније, када је овај број био двапут мањи.