НУТРИЦИОНИСТА УПОЗОРАВА: Овај ЗАЧИН многи додају У РУЧАК, а веома ЛОШЕ утиче на ЗДРАВЉЕ и варење
Иако је укус далеко бољи, избегавајте овај додатак...
Здрава и избалансирана исхрана је неопходна за здравље организма, добру енергију и равнпотежу у телу. Од хране коју уносимо зависи и имунитет који је пресудан чувар тела од разних обољења. Многи у Србији користе неке нездраве традиционалне начине припреме јела који, када се конзумирају у великим количинама, могу угрозити здравље и имунитет, а један од њих свакако је запршка.
ПСИХОАНАЛИТИЧАР УПОЗОРАВА: Отац МОРА да учествује у одрастању детета! НИЈЕ ДОВОЉНА САМО МАЈКА, ово је разлог
Чистила је купатило и УМРЛА ЧЕТИРИ ДАНА КАСНИЈЕ: Помешала је ова два састојка и то је било КОБНО
Дипломирани нутрициониста-дијететичар Александра Седларевић, открила је како направити здрав и избалансиран оброк који јача имунитет. Њен савет је да избацимо запршке, сунцокретово уље, прејаке зачине и брашно, а ево шта пропручује као прави избор за ручак.
Ако постоји могуцност да оброк кувани спремимо самостално, увек је добра опција и здравија а на тај начин уносимо квалитетније намирнице у комбинацији са здравим мастима. Кувана храна изузетно погодује целом дигестивном тракту. Како бисмо осигурали да скуван оброк буде заиста здрав, неопходно је да се побринемо да:
• Јело буде спремљено без запршке и јаких зачина: без брашна и сунцокретовог уља, без вегете, карија и бибера
• Супе и чорбе се спремају од поврћа са немасним месом, без додатака јаја и гриза.
• Кувани оброк као што је пасуљ, грашак, слатки купус, разне муке са поврћем и месом, рижото са месом или поврћем...
Када је реч о месу, нутриционисткиња онима који га једу предлаже да конзумирају следеће типове меса:
- Ако не постоји довољно времена са припрему куваног оброка увек здравија опција мозе бити посно месо као сто су пилетина, ћуретина, телетина, јунетина или посна риба. Ако сте љубитељ рибе, најбољи избо су: пастрмка, ослић, скуша, бранцин, орада, лосос. И увек се побрните да имате уз то унос поврћа и свеже салате - додала је.
Напомена: Ако конзумирате месо, потрудите се да то месо буде проверено и органског порекла.