Због овога ЦРНИ ЛУК БРЗО ПРОПАДА, али ту није крај: Може вам направити ЈОШ ВЕЋУ ШТЕТУ у кухињи
Мали трикови за очување "везивног ткива" међу поврћним намирницама.
Лук је основно поврће у многим оброцима. Међутим, када се не користи цела главица, остатак се облаже алуминијумском или провидном фолијом – а то није добар избор.
Такође, не препоручује се да га држите у фрижидеру, јер лук "не воли" ниске температуре.
Не би требало да га држите у близини другог поврћа или воћа.
Ако имате оставу, препоручује се да у њој чувате лук јер ваздух циркулише, а вентилација је и те како битна за чување лука.
Лук се може купити у пластичним врећицама или појединачно, а ако га купујете у врећици, важно је да га извадите пре складиштења.
Упркос отворима за вентилацију у врећици, они нису довољни да лук остане свеж, па га извадите и ставите у мрежасту врећицу.
Тако се одржава бољи проток ваздуха, одржава се ниво влаге, а ова метода се може применити и на другим намирницама.
Препун витамина Ц
Црни лук има мало калорија, али зато има прегршт витамина, минерала и влакана, међу којима су следећи најважнији:
- витамин Ц (важан за изградњу имунитета, производњу колагена, апсорпцију гвожђа и обнављање ткива, моћан антиоксиданс који штити ћелије од оштећења);
- витамини Б групе (фолат (Б9) и пиридоксин (Б6), који играју кључну улогу у раду метаболизма, функцији нерава и производњи црвених крвних зрнаца):
- калијум (важан витамин који многи не уносе у довољној количини, а који је кључан за нормално функционисање ћелија, баланс течности у телу, пренос нервних импулса, функција бубрега и покретање мишића).
Јача срце
Црни лук садржи антиоксидасе и једињења која помажу да се тело избори са упалама, снизи ниво триглицерида и холестерола, што све заједно снижава ризик од болести срца. Његова јака антиупална дејства помажу и снижавању високог крвног притиска и снижавају ризик од стварања угрушака.
У црном луку се у високој концентрацији налази флавоноид кверцетин, за који је наука доказала да снижава ризик од болести срца.
Детоксикује организам
Антиоксиданси су једињења која спречавају оксидацију - процес који води до оштећења ћелија и представља један од фактора ризика за развој канцера, дијабетеса и болести срца. У црном луку налази се више од 25 различитих врста флавоноидних антиоксиданаса.
Регулише шећер
Црни лук у свакодневној исхрани помаже да контролишете ниво шећера у крви, што је нарочито важно људима са дијабетесом или preddijabetesom, показало је више студија.
Већа густина костију
Иако су за здравље костију млечни производи најважнији, црни лук такође може да одигра важну улогу! Наиме, доказано је да црни лук снижава ниво оксидативног стреса, појачава ниво антиоксиданаса и спречава губитак густине костију, што је веома важно за спречавање остеопорозе и јачање скелета.
Антибактеријска својства
Црни лук има моћ да се избори са опасним бактеријама попут ешерихије коли, псеудомоне, стафилокока...
За боље варење
Ова намирница је одличан извор влакана и пребиотика, који су неопходни за добро варење и здравље црева, али и изградњу имунитета.