OVO VOĆE JE PRAVI IZVOR POTENCIJE: Korisno, ali i neverovatno slatko (FOTO)
Prirodni lek!
Idealno je za hladne dane, pojačava seksualni nagon, ali i pomaže kod srčanih problema, zatvora i anemije
Suvo voće idealno je za hladne dane, kada su organizmu vitamini i minerali preko potrebni. Kod nas sušenje šljive ima najdužu tradiciju, a suvo grožđe se globalno najviše upotrebljava.
– Suvo voće nastaje sušenjem tehnološki zrelog voća prirodnim putem, suncem i vetrom ili putem mašina sušara, koje izvlače vodu iz svežih plodova i obezbeđuju duže čuvanje. Ono treba da ima boju, miris i ukus karakterističan za voće od kojeg je nastalo – objašnjava Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.
Slatka suva zrna grožđa ne samo da su ukusna nego i čuvaju sve hranljive sastojke. Imaju čak dvostruko više antioksidanata od svežeg grožđa, odličan su izvor energije, sadrže dijetetska vlakna i mnoge fitonutrijente, ali i minerale kalcijum, gvožđe, mangan, magnezijum, bakar, fluor, cink, kao i vitamine B-kompleksa.
Slatko, a zdravo
Suvo voće se najčešće dodaje u musli, voćne kaše, kolače i poslastice, ali se jede i samo, kao užina.
– Zbog manjeg sadržaja vode, od 16 do 25 odsto, i šećera, suvo voće je energetski znatno jače od sirovog. Pri njegovoj upotrebi naročito treba da budu obazrive gojazne osobe – upozorava naša sagovornica.
Suvo voće Glikemijski indeks
Urme 62
Suve jabuke 29
Suve kajsije 30
Suve breskve 35
Suve šljive 29
Suve smokve 61
Suvo grožđe 54
100 grama grožđica sadrži:
299 kalorija
79,8 grama ugljenih hidrata
3 grama proteina
0,5 grama masti
3,7 grama dijetalnih vlakana (10 odsto dnevne potrebe)
Iako sušeno, ono ima svoje prednosti u odnosu na sveže. Sadrži mnogo više mineralnih materija, a zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, i to i rastvorljivih i nerastvorljivih, dobro utiče na pražnjenje creva, te uspešno rešava problem zatvora. Vlakna u suvom grožđu pomažu i u regulisanju holesterola, smanjuju rizik od raka debelog creva. Podstiče i oslobađanje hormona leptina i grelina, koji daju osjećaj sitosti, što smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.
– Dobro ga je uzeti umesto omiljenih slatkiša. Slatko je, a neuporedivo zdravije –kaže naša sagovornica i upozorava da nije prikladno za ishranu osoba sa dijabetesom jer uglavnom ima umeren ili visok glikemijski indeks.
Suvo voće čuva i zube
Fitohemikalije prisutne u suvom grožđu suzbijaju rast bakterija u usnoj duplji odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, a zahvaljujući amino-kiselini arginin, koja pomaže u podizanju libida, ono poboljšava seksualni život. Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za regulaciju krvnog pritiska, a zbog bogatstva kalijuma, sa čak 749 miligrama u 100 grama, odlična su namirnica za zdravo srce. Grožđice sadrže i značajnu količinu gvožđa, te pomažu u lečenju anemije. Zbog resveratrola, polifenola koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno dejstvo, pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog creva i prostate, koronarnih bolesti. Kako smanjuje aktivnost angiotenzina, hormona koji može uzrokovati povećanje pritiska, štiti i od srčanog udara. Kalcijum i bor, prisutni u grožđicama, važni su u prevenciji osteoporoze, posebno žena u menopauzi.