ОВО ВОЋЕ ЈЕ ПРАВИ ИЗВОР ПОТЕНЦИЈЕ: Корисно, али и невероватно слатко (ФОТО)
Природни лек!
Идеално је за хладне дане, појачава сексуални нагон, али и помаже код срчаних проблема, затвора и анемије
Суво воће идеално је за хладне дане, када су организму витамини и минерали преко потребни. Код нас сушење шљиве има најдужу традицију, а суво грожђе се глобално највише употребљава.
– Суво воће настаје сушењем технолошки зрелог воћа природним путем, сунцем и ветром или путем машина сушара, које извлаче воду из свежих плодова и обезбеђују дуже чување. Оно треба да има боју, мирис и укус карактеристичан за воће од којег је настало – објашњава Јасна Вујичић, виши дијететичар-нутрициониста.
Слатка сува зрна грожђа не само да су укусна него и чувају све хранљиве састојке. Имају чак двоструко више антиоксиданата од свежег грожђа, одличан су извор енергије, садрже дијететска влакна и многе фитонутријенте, али и минерале калцијум, гвожђе, манган, магнезијум, бакар, флуор, цинк, као и витамине Б-комплекса.
Слатко, а здраво
Суво воће се најчешће додаје у мусли, воћне каше, колаче и посластице, али се једе и само, као ужина.
– Због мањег садржаја воде, од 16 до 25 одсто, и шећера, суво воће је енергетски знатно јаче од сировог. При његовој употреби нарочито треба да буду обазриве гојазне особе – упозорава наша саговорница.
Суво воће Гликемијски индекс
Урме 62
Суве јабуке 29
Суве кајсије 30
Суве брескве 35
Суве шљиве 29
Суве смокве 61
Суво грожђе 54
100 грама грожђица садржи:
299 калорија
79,8 грама угљених хидрата
3 грама протеина
0,5 грама масти
3,7 грама дијеталних влакана (10 одсто дневне потребе)
Иако сушено, оно има своје предности у односу на свеже. Садржи много више минералних материја, а захваљујући високом садржају влакана, и то и растворљивих и нерастворљивих, добро утиче на пражњење црева, те успешно решава проблем затвора. Влакна у сувом грожђу помажу и у регулисању холестерола, смањују ризик од рака дебелог црева. Подстиче и ослобађање хормона лептина и грелина, који дају осјећај ситости, што смањује могућност преједања и олакшава држање дијете.
– Добро га је узети уместо омиљених слаткиша. Слатко је, а неупоредиво здравије –каже наша саговорница и упозорава да није прикладно за исхрану особа са дијабетесом јер углавном има умерен или висок гликемијски индекс.
Суво воће чува и зубе
Фитохемикалије присутне у сувом грожђу сузбијају раст бактерија у усној дупљи одговорних за настанак каријеса и болести десни, а захваљујући амино-киселини аргинин, која помаже у подизању либида, оно побољшава сексуални живот. Многи нутријенти из грожђица заслужни су за регулацију крвног притиска, а због богатства калијума, са чак 749 милиграма у 100 грама, одлична су намирница за здраво срце. Грожђице садрже и значајну количину гвожђа, те помажу у лечењу анемије. Због ресвератрола, полифенола који има снажно антиупално и антиканцерогено дејство, помаже у заштити од меланома, рака дебелог црева и простате, коронарних болести. Како смањује активност ангиотензина, хормона који може узроковати повећање притиска, штити и од срчаног удара. Калцијум и бор, присутни у грожђицама, важни су у превенцији остеопорозе, посебно жена у менопаузи.