Nemate ideju za današnji ručak? Uz malo truda do VRHUNSKIH PUNJENIH PAPRIKA!
Prste da poližete.
Ako ste se pitali šta danas da spremate za ručak, evo praktičnog i jednostavnog odgovora koji će rešiti vaš svakodnevni problem kuvanja. Jednostavne punjene paprike - brze, lake i ukusne, obrok koji traje do tri dana.
Uputstvo za pripremu:
- Paprike oprati i uzvaditi im seme sa peteljkom,
- Pirinač oprati i očistiti,
- Na ulju propržiti mleveno meso, malo iseckane dimljene slanine, crni luk, malo celera, dodati iseckanu šargarepu i sve to dinstati oko 5 minuta,
- Dodati u smesu obareni pirinač, alevu papriku, so i ostale začine po želji.
- Kada se masa prohladi, puniti izdubljene paprike, ali nikako ne puniti paprike do vrha jer pirinač daljim kuvanjem nabubri. Otvore paprika zatvoriti komadima svežeg paradajza, a mogu se zatvoriti i komadima sveže paprike,
- Paprike ređati uspravno u odgovarajuću šerpu,
- Naliti vodom paprike u šerpi i ostaviti da se kuvaju oko 20 minuta,
- Pri kraju kuvanja pripremiti paradajz sos za paprike: zagrejati malo ulja, pa na njemu propržiti brašno, mešajući da ne izgori. Sve to nalivati postepeno kuvanim paradajzom i doliti malo vode, takođe mešajući da ne izgori. Začiniti solju, biberom i dodati šećer kako bi se dobio slatko - kiseli sos,
- Sosom preliti paprike, pustiti da se malo krčka, oko 5 minuta i staviti u rernu da se zapeku 15 minuta na 180 C.
Sastojci i količina:
- 12 komada svežih babura,
- 500 gr mlevenog mesa,
- 50 gr dimljene slanine,
- 1 veća glava crnog luka,
- 2 komada šargarepe,
- 50 gr celera,
- 150 gr pirinča,
- 1 kašičica mlevenog bibera,
- 1 kašičica aleve paprike,
- 2 kašike brašna,
- 1 kašika soli,
- 0,5 dl ulja,
- 2 kašike brašna,
- 2 kašike šećera.