Немате идеју за данашњи ручак? Уз мало труда до ВРХУНСКИХ ПУЊЕНИХ ПАПРИКА!
Прсте да полижете.
Ако сте се питали шта данас да спремате за ручак, ево практичног и једноставног одговора који ће решити ваш свакодневни проблем кувања. Једноставне пуњене паприке - брзе, лаке и укусне, оброк који траје до три дана.
Упутство за припрему:
- Паприке опрати и узвадити им семе са петељком,
- Пиринач опрати и очистити,
- На уљу пропржити млевено месо, мало исецкане димљене сланине, црни лук, мало целера, додати исецкану шаргарепу и све то динстати око 5 минута,
- Додати у смесу обарени пиринач, алеву паприку, со и остале зачине по жељи.
- Када се маса прохлади, пунити издубљене паприке, али никако не пунити паприке до врха јер пиринач даљим кувањем набубри. Отворе паприка затворити комадима свежег парадајза, а могу се затворити и комадима свеже паприке,
- Паприке ређати усправно у одговарајућу шерпу,
- Налити водом паприке у шерпи и оставити да се кувају око 20 минута,
- При крају кувања припремити парадајз сос за паприке: загрејати мало уља, па на њему пропржити брашно, мешајући да не изгори. Све то наливати постепено куваним парадајзом и долити мало воде, такође мешајући да не изгори. Зачинити сољу, бибером и додати шећер како би се добио слатко - кисели сос,
- Сосом прелити паприке, пустити да се мало крчка, око 5 минута и ставити у рерну да се запеку 15 минута на 180 Ц.
Састојци и количина:
- 12 комада свежих бабура,
- 500 гр млевеног меса,
- 50 гр димљене сланине,
- 1 већа глава црног лука,
- 2 комада шаргарепе,
- 50 гр целера,
- 150 гр пиринча,
- 1 кашичица млевеног бибера,
- 1 кашичица алеве паприке,
- 2 кашике брашна,
- 1 кашика соли,
- 0,5 дл уља,
- 2 кашике брашна,
- 2 кашике шећера.