Riba koju Srbi često jedu PUNA PARAZITA - Obratite pažnju u toku posta, pri kupovini, ali i pripremi mesa
Možete ovako ozbiljno ugroziti zdravlje!
Riba i proizvodi od ribe glavni su sastojci posne trpeze koja je sada, u vreme vaskršnjeg posta, veoma popularna. Međutim, stručnjaci upozoravaju na neke prikrivene opasnosti koje se kriju u ovim namirnicama a koje mogu izazvati infekcije i ozbiljne zdravstvene probleme.
Veoma je važno pravilno pripremati i čuvati ribu kako bi se smanjio rizik od unosa parazita koji mogu da budu prisutni u ovoj namirnici. Među najčešćim infekcijama izazvanim ovim parazitima nalaze se opistorhijaza, anisakidoza, difilobotrijaza...
Ove parazitske bolesti nanose ozbiljnu štetu zdravlju, a prilično često se dešava da prerastu u hronične pa da izazovu teške komplikacije koje vode u invaliditet. Nije isključeno ni da dođe do smrtnog ishoda
"OTIŠLA SAM PO JOŠ JEDNU DOZU KONTRACEPCIJE kod ginekologa, a on mi je saopštio da sam u 28. NEDELJI TRUDNOĆE!" Mislila je da joj ciklus kasni zbog injekcija
Strelac na MUKAMA, za Devicu izuzetno NEPOVOLJNI ASPEKTI - Horoskop za petak je spreman
Opistorhijaza
Ovo je najčešća vrsta helmintijaze (oboljenje prouzrokovano infekcijom crevnim glistama) povezana sa konzumiranjem slatkovodne ribe. Ovo je jedna od najopasnijih bolesti. Infekcija kod ljudi se javlja kada se jede riba iz porodice ciprinida (šarana), na primer, jaz, klenić, bodorka, deverika, linjak i druge. Važno je da znate da je ovde reč o ishrani u "nekontaminiranom" obliku, odnosno ako se jede sirova ili nedovoljno termički obrađena.
Da bi se izbegla infekcija, evo šta treba da uradite: ako ribu kuvate, od trenutka ključanja vode treba je zagrevati još najmanje 15 minuta. Ako se prži, onda se mora položiti i ravimerno se zagrevati u ulju, najmanje 20 minuta. Ako planirate da je usolite, onda se male ribe moraju držati u soli najmanje dve nedelje, velike ribe (govorimo o komadima preko 25 cm) najmanje 40 dana. Mere su 2 kg soli na 10 kg ribe.
Važno je zapamtiti da larve opistorhijaze mogu da umru na niskim temperaturama (-4o stepeni), ali proces je spor, potrebno je najmanje 7 sati, što će vam biti korisno ako je zamrzavate.
Anisakidoza
Ovo je druga vrsta infekcije koju izazivaju larve parazita i koje utiču na gastrointestinalni trakt. Među potencijalnim nosiocima larvi nalazi se više od 20 porodica morskih riba. Na listi su i školjke. Reč je o skuši, tunjevini, lignjama, vahnji, brancinu i drugima. Rizik od zaraze ovim parazitima je ogroman. Zato je važno znati da larve ovih parazita umiru kada su izloženi niskim temperaturama i prilikom toplotne obrade.
Difilobotrijaza
Kada se telo zarazi ovim parazitima, najviše strada gastrointestinalni trakt, a kao dodatni problem javlja se i anemija. Zaraza dolazi od riba koje žive u slatkim vodama, kao što su štuke, smuđevi, burboti, ježici itd. Ali u isto vreme, slični paraziti su prisutni i u morskim ribama koje su se mrestile u slatkim vodama. To su pacifički losos, ružičasti losos i drugi.
Pravilna termička obrada će pomoći da se spreči razvoj bolesti, a ove ribe nikako ne bi trebalo konzumirati sirove. I takođe, veoma je važno kupovati je od proverenih i sertifikovanih prodavaca koji imaju svu potrebnu dokumentaciju za prodaju svoje "robe".