ZBOG KAFE SE GOJITE! Evo kako vas omiljeni napitak sabotira u procesu mršavljenja
Kad god pročitamo savete za neku dijetu ili, uopšte, savete o zdravom načinu ishrane, navodi se da je u redu piti kafu ili čaj. Zbog toga smo ih, nekako, prihvatili kao pića bez kalorija.
Ali, ipak, nije baš tako – kada malo razmislimo, shvatimo da to nije moguće. Čaj da, ako nema nikakve dodatke, ali sa kafom to nije slučaj. Zbog toga smo i odlučili da malo bolje zavirimo u ta ZRNCA.
Zrno kafe nije prazno
Svako zrno neke biljke ima svoj sastav, sadrži sve tri grupe gradivnih blokova svega što je živo: ugljene hidrate i masti i proteine. U samim zrnima kafe količina masti i ugljenih hidrata je niska, ali je bitno znati da ih sadrže.
Zrna kafe sadrže malu količinu masti, obično oko 10 do 15 odsto. One su pretežno trigliceridi, koji su sastavljeni od tri molekula masnih kiselina vezanih za molekul glicerola. Ove masne kiseline mogu varirati u sastavu, ali obično uključuju zasićene, mononezasićene i polinezasićene masti. Specifične vrste i proporcije masnih kiselina u zrnima kafe mogu zavisiti od faktora poput vrste zrna kafe, uslova uzgajanja i metoda obrade. Neke od masnih kiselina koje se često nalaze u zrnima kafe uključuju palmitinsku, oleinsku, linolnu i linolensku kiselinu.
Ceo tekst pročitajte na tosamja.media