ЗБОГ КАФЕ СЕ ГОЈИТЕ! Ево како вас омиљени напитак саботира у процесу мршављења
Кад год прочитамо савете за неку дијету или, уопште, савете о здравом начину исхране, наводи се да је у реду пити кафу или чај. Због тога смо их, некако, прихватили као пића без калорија.
Али, ипак, није баш тако – када мало размислимо, схватимо да то није могуће. Чај да, ако нема никакве додатке, али са кафом то није случај. Због тога смо и одлучили да мало боље завиримо у та ЗРНЦА.
Зрно кафе није празно
Свако зрно неке биљке има свој састав, садржи све три групе градивних блокова свега што је живо: угљене хидрате и масти и протеине. У самим зрнима кафе количина масти и угљених хидрата је ниска, али је битно знати да их садрже.
Зрна кафе садрже малу количину масти, обично око 10 до 15 одсто. Оне су претежно триглицериди, који су састављени од три молекула масних киселина везаних за молекул глицерола. Ове масне киселине могу варирати у саставу, али обично укључују засићене, мононезасићене и полинезасићене масти. Специфичне врсте и пропорције масних киселина у зрнима кафе могу зависити од фактора попут врсте зрна кафе, услова узгајања и метода обраде. Неке од масних киселина које се често налазе у зрнима кафе укључују палмитинску, олеинску, линолну и линоленску киселину.
Цео текст прочитајте на tosamja.media