Ni jedna PEKARA nema ovakve LEPINJE! Baka Jela donosi RECEPT za NAJMEKANIJE i NAJUKUSNIJE POGAČICE, a u ovome je TAJNA!
Danas kročimo u svet ukusnog domaćeg peciva, otkrivajući tajnu savršenih lepinja - mekanih, sočnih, sa onim neodoljivim rupicama na površini.
Danas se upuštamo u čaroliju pravljenja lepinja, onih mekanih i sočnih, sa onim karakterističnim rupicama koje svaki pravi ljubitelj hleba voli. Bez brige, jer ovaj recept je jednostavan i pristupačan. Evo šta vam je potrebno i kako da pripremite ove divne lepinje.
NE BACAJTE stari hleb - Pita sa šunkom je odličan izbor za DORUČAK ili večeru, jednostavno i UKUSNO
Ovo je NAJJAČI SRPSKI LEK za lošu PROBAVU - Dovoljne su male količine u toku dana, a odličan je i za dijabetičare
Sastojci:
- 200 ml vode
- 200 ml mleka
- 3 kašike ulja
- 20 grama kvasca
- 1 kašičica šećera
Priprema:
-
Prvo, izmrvite kvasac u mlaku vodu i dodajte šećer, dobro izmešajte. Potom ubacite kašiku brašna i ponovo promešajte. Kada smesa naraste, prebacite je u veću posudu, dodajte mlako mleko i postepeno umešajte brašno dok testo ne postane mekano i nelepljivo. Koristite varjaču da umesite testo dok ne postane glatko.
-
Kašičicom ruku, umesite testo s malo ulja pred kraj i ostavite ga da nadođe na toplom mestu, oko 40 minuta.
-
Podelite testo na komade od 250 grama, oblikujte ih u lopte rukama, pa ih pokrijte folijom i krpom i ostavite da odmore 10 minuta.
-
Razvijte svaku lopticu rukama do veličine većeg tanjira, pritiskajući ivice rukama kako biste dobili karakteristične rubove i centar što tanjim.
-
Prekrijte ih da odmore, zatim ih sečete tupim nožem i premazujte belancetom ili mlekom. Pospite susamom.
-
Pecite ih u prethodno ugrejanoj rerni na 250 stepeni C oko 7 minuta, dok ne postanu lepo zlatno smeđe boje.
Uživajte u ovim fantastičnim lepinjama koje možete poslužiti uz različite namaze, sireve ili čak kao dodatak omiljenom jelima. Prijatno!