MESO kao iz najboljih restorana - Osnovni RECEPT za smesu za PLJESKAVICE, OVO su najvažnije CAKE u pripremi
Pljeskavice su pravi klasik koji se može prilagoditi različitim ukusima i preferencijama. Prateći ovaj osnovni recept i primenjujući navedene trikove, dobićete sočne pljeskavice koje će oduševiti vašu porodicu i prijatelje.
Pljeskavice su omiljeno jelo na Balkanu, a kada ih pripremite na pravi način, mogu biti ukusnije od onih iz najfinijih restorana. Ključ za savršene pljeskavice leži u kvalitetnim sastojcima i pravoj tehnici pripreme. Evo osnovnog recepta i nekoliko važnih trikova koji će vam pomoći da dobijete sočne i aromatične pljeskavice!
Osnovni sastojci:
- 500 g mlevenog mesa (najbolje kombinacija svinjetine i govedine)
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- 3-4 kašike prezli
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica mlevene paprike (slatke ili ljute)
- 1 kašičica suvog začina po izboru (majčina dušica, origano ili neki drugi)
- 2-3 čena belog luka (po želji)
Priprema:
Počnite sa mlevenim mesom u velikoj posudi. Nasjeckajte crni luk sitno i dodajte ga mesu. Uklonite koricu belog luka i sitno ga izrendajte ili izgnječite, pa ga dodajte u smesu. Jaje će pomoći da sve sastojke povežete, dok prezle upijaju višak tečnosti i daju pljeskavicama pravu strukturu.
Začinite smesu sa solju, biberom, mlevenom paprikom i suvim začinom po izboru. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu smesu. Ovo je važno jer će se tako svi ukusi spojiti.
Jedna od ključnih "cake" u pripremi pljeskavica je da smesu ostavite da odstoji barem 30 minuta pre oblikovanja. Ovaj korak omogućava mesu da upije začine i postane sočnije.
Nakon što je smesa odstojala, oblikujte pljeskavice po želji – deblje ili tanje, kako volite. Pokušajte da ih oblikujete na isti način da se ravnomerno ispeku.
Pečenje:
Pljeskavice možete peći na roštilju, u tiganju ili u rerni. Ako ih pečete na roštilju, pobrinite se da je rešetka dobro zagrijana i podmazana kako se ne bi lepile. Pečenje na srednjoj temperaturi omogućava da se meso skuva, a da zadrži sočnost.
Pljeskavice su pravi klasik koji se može prilagoditi različitim ukusima i preferencijama. Prateći ovaj osnovni recept i primenjujući navedene trikove, dobićete sočne pljeskavice koje će oduševiti vašu porodicu i prijatelje. Poslužite ih uz sveže lepinje, salate ili omiljeni umak, i uživajte u ovom domaćem specijalitetu!