МЕСО као из најбољих ресторана - Основни РЕЦЕПТ за смесу за ПЉЕСКАВИЦЕ, ОВО су најважније ЦАКЕ у припреми
Пљескавице су прави класик који се може прилагодити различитим укусима и преференцијама. Пратећи овај основни рецепт и примењујући наведене трикове, добићете сочне пљескавице које ће одушевити вашу породицу и пријатеље.
Пљескавице су омиљено јело на Балкану, а када их припремите на прави начин, могу бити укусније од оних из најфинијих ресторана. Кључ за савршене пљескавице лежи у квалитетним састојцима и правој техници припреме. Ево основног рецепта и неколико важних трикова који ће вам помоћи да добијете сочне и ароматичне пљескавице!
Основни састојци:
- 500 г млевеног меса (најбоље комбинација свињетине и говедине)
- 1 главица црног лука
- 1 јаје
- 3-4 кашике презли
- Со и бибер по укусу
- 1 кашичица млевене паприке (слатке или љуте)
- 1 кашичица сувог зачина по избору (мајчина душица, оригано или неки други)
- 2-3 чена белог лука (по жељи)
Припрема:
Почните са млевеним месом у великој посуди. Насјецкајте црни лук ситно и додајте га месу. Уклоните корицу белог лука и ситно га изрендајте или изгњечите, па га додајте у смесу. Јаје ће помоћи да све састојке повежете, док презле упијају вишак течности и дају пљескавицама праву структуру.
Зачините смесу са сољу, бибером, млевеном паприком и сувим зачином по избору. Добро измешајте све састојке док не добијете уједначену смесу. Ово је важно јер ће се тако сви укуси спојити.
Једна од кључних "цаке" у припреми пљескавица је да смесу оставите да одстоји барем 30 минута пре обликовања. Овај корак омогућава месу да упије зачине и постане сочније.
Након што је смеса одстојала, обликујте пљескавице по жељи – дебље или тање, како волите. Покушајте да их обликујете на исти начин да се равномерно испеку.
Печење:
Пљескавице можете пећи на роштиљу, у тигању или у рерни. Ако их печете на роштиљу, побрините се да је решетка добро загријана и подмазана како се не би лепиле. Печење на средњој температури омогућава да се месо скува, а да задржи сочност.
Пљескавице су прави класик који се може прилагодити различитим укусима и преференцијама. Пратећи овај основни рецепт и примењујући наведене трикове, добићете сочне пљескавице које ће одушевити вашу породицу и пријатеље. Послужите их уз свеже лепиње, салате или омиљени умак, и уживајте у овом домаћем специјалитету!