Mnogi misle da su zdrave, ali OVE namirnice su nešto NAJGORE što možete da pojedete!
Ko bi rekao...
Nije uvek lako znati koliko je zaista zdravo ono što jedemo. Natpisi na pakovanjima poput "bez dodatog šećera", "smanjen sadržaj masti" i slično, lako nas mogu navesti da pomislimo da je reč o zdravoj namirnici, a zatim na deklaraciji vidimo da ipak sadrži dosta šećera, previše soli i nezamislivu količinu kalorija.
Zato su naučnici sa privatnog "Tafts" univerziteta u Masačusetsu razvili "Food Compass" sistem, koji pomaže ljudima da prepoznaju koliko su neke namirnice zdrave ili nisu. Oni su poređali namirnice od najzdravijih ka manje zdravim i nezdravim, a njihov izveštaj je objavljen u stručnom časopisu "Nature Food".
Namirnica koja košta manje od 40 dinara, pomaže kod OPADANJA KOSE - postoji samo jedna CAKA!
NAPRAVITE NAJSOČNIJU PILETINU: Caka je u OVOM TAJNOM SOSU, ali i pečenju u kesi! Evo i kako (VIDEO)
Česta glavobolja i UPALA SINUSA: Ovo je NAJMOĆNIJI PRIRODNI LEK od samo 2 sastojka koji ELIMINIŠE BOLOVE
Naučnici su hranu analizirali po različitim kriterijumima, uključujući to koliko sadrže nutrijenata, vitamina, minerala, kakvi su sastojci, aditivi, da li je obraćena, analizirali su i lipide, vlakna i proteine, kao i fitohemikalije.
Najbolja hrana
Prema njihovom sistemu ocenjivanja, najbolje namirnice su prirodni mešani sok od povrća (poput celera i paradajza), sirovo voće i povrće, zeleno povrće, cele žitarice, orašasti plodovi, semenke, sočiva, riba, jogurt i ulja na biljnoj bazi. Nimalo iznenađujuće, sve ove namirnice su deo mediteranske ishrane, koja se smatra najzdravijom na svetu.
Najlošije namirnice
Na listi namirnica koje najgore utiču na zdravlje našle su se veoma obrađene namirnice koje su pune takozvanih praznih kalorija – beli hleb, gazirani napici, veštački voćni sokovi i kokteli, obrađeni mesni proizvodi, puter sa manjim sadržajem masti, torte i kolači, slatkiši, a posebno oni "niskokalorični".
Analizirajući više od 8.000 različitih namirnica, naučnici su utvrdili da one koje se promovišu kao niskokalorične ili sa smanjenim sadržajem masti spadaju u najnezdravije jer se u njih dodaju razne hemikalije radi poboljšanja ukusa.