Многи мисле да су здраве, али ОВЕ намирнице су нешто НАЈГОРЕ што можете да поједете!
Ко би рекао...
Није увек лако знати колико је заиста здраво оно што једемо. Натписи на паковањима попут "без додатог шећера", "смањен садржај масти" и слично, лако нас могу навести да помислимо да је реч о здравој намирници, а затим на декларацији видимо да ипак садржи доста шећера, превише соли и незамисливу количину калорија.
Зато су научници са приватног "Тафтс" универзитета у Масачусетсу развили "Фоод Compass" систем, који помаже људима да препознају колико су неке намирнице здраве или нису. Они су поређали намирнице од најздравијих ка мање здравим и нездравим, а њихов извештај је објављен у стручном часопису "Натуре Food".
Намирница која кошта мање од 40 динара, помаже код ОПАДАЊА КОСЕ - постоји само једна ЦАКА!
НАПРАВИТЕ НАЈСОЧНИЈУ ПИЛЕТИНУ: Цака је у ОВОМ ТАЈНОМ СОСУ, али и печењу у кеси! Ево и како (ВИДЕО)
Честа главобоља и УПАЛА СИНУСА: Ово је НАЈМОЋНИЈИ ПРИРОДНИ ЛЕК од само 2 састојка који ЕЛИМИНИШЕ БОЛОВЕ
Научници су храну анализирали по различитим критеријумима, укључујући то колико садрже нутријената, витамина, минерала, какви су састојци, адитиви, да ли је обраћена, анализирали су и липиде, влакна и протеине, као и фитохемикалије.
Најбоља храна
Према њиховом систему оцењивања, најбоље намирнице су природни мешани сок од поврћа (попут целера и парадајза), сирово воће и поврће, зелено поврће, целе житарице, орашасти плодови, семенке, сочива, риба, јогурт и уља на биљној бази. Нимало изненађујуће, све ове намирнице су део медитеранске исхране, која се сматра најздравијом на свету.
Најлошије намирнице
На листи намирница које најгоре утичу на здравље нашле су се веома обрађене намирнице које су пуне такозваних празних калорија – бели хлеб, газирани напици, вештачки воћни сокови и коктели, обрађени месни производи, путер са мањим садржајем масти, торте и колачи, слаткиши, а посебно они "нискокалорични".
Анализирајући више од 8.000 различитих намирница, научници су утврдили да оне које се промовишу као нискокалоричне или са смањеним садржајем масти спадају у најнездравије јер се у њих додају разне хемикалије ради побољшања укуса.