Pita sa višnjama i NUGAT KREMOM bolja je od svake palačinke - Recept sa kupovnim KORAMA je nestvarno kremast, spoj slatkog i kiselkastog
Recept za ovu kremastu pitu je pravi pogodak za tmurne dane
U svetu poslastica, slatka pita s višnjama i nugat kremom zauzima posebno mesto kao savršeni spoj sočnih, kiselkastih višanja i kremaste, slatke nadevne mase. Ova pita je prava poslastica koja će oduševiti vaše najmilije i dodati dašak čarolije svakom obroku. Bilo da je poslužite kao dezert nakon nedeljnog ručka ili kao poseban zalogaj uz popodnevnu kafu, svaki zalogaj će biti uživanje.
Priprema ove pite je jednostavna i brza, a rezultat će vas oduševiti svojom raskošnom teksturom i savršenim ukusom. Spremite se za ukusnu avanturu koja će vašu kuhinju ispuniti prelepim mirisima i toplotom doma!
Sastojci:
500 g kora za pite i baklave
400 g višanja (bez koštica)*
* Mogu biti i sveže i zamrznute.
500 g nugat krema
100 g mlevenog keksa
Za prelivanje:
2.5 dl kisele vode (mineralne)
0.5 dl ulja
Prstohvat soli
Priprema:
Prebrojte kore i u zavisnosti od njihove debljine izračunajte koliko ćete rolata napraviti.
SAVET: Najbolje je da izaberete one tanje, kojih u pakovanju bude oko 15-18 komada. Tad ćete rolati po tri zajedno, a ako su pak deblje po dve.
NAPOMENA: Višnje nemojte odmrzavati ukoliko su zamrznute, a sveže ne morate da ocedite, sok daje dodatnu sočnost piti.
Po dve ili tri kore ređajte jednu preko druge. Pomešajte kiselu vodu, ulje i so, te ovom mešavinom prskajte sve kore.
Uz ivicu poslednje kore kašikom bogato nanesite nugat krem, po njemu poređajte višnje, te pospite mlevenim keksom.
Urolajte, pa dobijeni rolat položite u podmazanu pravougaonu tepsiju ili vatrostalnu posudu.
Na isti način od preostalog materijala pripremite još rolata.
Isecite ih poprečno, te prelijte mešavinom ulja i kisele vode (sve što preostane od prskanja kora).
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C dok lepo ne porumeni ( oko 35 min.).
SAVET PLUS: Pitu možete pripremiti i u formi bureka tako što ćete je slagati u tepsiji prečnika 28-30 cm. Prve i poslednje tri kore samo prskajte mešavinom ulja i vode, a ostale cepkajte i ređajte, premazujte nugat kremom, posipajte višnjama i mlevenim keksom.
Prohlađenu pitu poslužite i pojedite u slast!