Papula je PRAVO SRPSKO JELO - Karađorđe ga je najviše voleo, pravi se od pasulja, a trik sa začinima daje mu poseban ukus
Može se praviti od bilo koje vrste pasulja, veoma hranljivo, pravo zimsko jelo i slaže se dobro sa bilo kojom zimnicom.
Papula se spremala od davnina, a bila je Karađorđevo omiljeno jelo. To je dobro raskuvan, pa izgnječen pasulj, koji je Karađorđe nosio o pojasu u pljosnatoj drvenoj posudi sa poklopcem.
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.
Sastojci:
- 500 grama belog pasulja tetovca
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 dl ulja, sitna crvena paprika
- biber
- so
Način pripreme:
Pasulj operite, prelijte vodom i stavite da se kuva. Kad provri procedite, prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Skuvan pasulj procedite i ispasirajte. Pasulj začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao i izmiksirajte, kako biste dobili finu glatku masu.
Očistite i sitno iseckajte crni luk i beli luk. Propržite ih na ulju a zatim dodajte izmiksiran pasulj.
Ukoliko ne volite beli luk možete i bez njega da pripremite ovo jelo. Promešajte, kratko propržite i dodajte dve kašičice sitne crvene paprike.
Vodite računa da paprika ne pregori jer će poprimiti gorak ukus.
Papula se služi hladna. Servira se na tacni ili u malo dubljoj posudi sa mladim crnim lukom ili kiselim kupusom. Pržene kriške kvalitetne slanine su odlična kombinacija uz ovo lepo, starinsko jelo. Prijatno!
Prenosimo vam još jedan video recept za papulu, izaberite onaj koji vam se više sviđa.