Папула је ПРАВО СРПСКО ЈЕЛО - Карађорђе га је највише волео, прави се од пасуља, а трик са зачинима даје му посебан укус
Може се правити од било које врсте пасуља, веома хранљиво, право зимско јело и слаже се добро са било којом зимницом.
Папула се спремала од давнина, а била је Карађорђево омиљено јело. То је добро раскуван, па изгњечен пасуљ, који је Карађорђе носио о појасу у пљоснатој дрвеној посуди са поклопцем.
За папулу се може употребити било која врста пасуља, а најбољи је бели.
Састојци:
- 500 грама белог пасуља тетовца
- 2 главице црног лука
- 2 чена белог лука
- 2 дл уља, ситна црвена паприка
- бибер
- со
Начин припреме:
Пасуљ оперите, прелијте водом и ставите да се кува. Кад проври процедите, прелијте новом млаком водом и наставите са кувањем. Скуван пасуљ процедите и испасирајте. Пасуљ зачините сољу и бибером, додајте мало воде у којој се кувао и измиксирајте, како бисте добили фину глатку масу.
Очистите и ситно исецкајте црни лук и бели лук. Пропржите их на уљу а затим додајте измиксиран пасуљ.
Уколико не волите бели лук можете и без њега да припремите ово јело. Промешајте, кратко пропржите и додајте две кашичице ситне црвене паприке.
Водите рачуна да паприка не прегори јер ће попримити горак укус.
Папула се служи хладна. Сервира се на тацни или у мало дубљој посуди са младим црним луком или киселим купусом. Пржене кришке квалитетне сланине су одлична комбинација уз ово лепо, старинско јело. Пријатно!
Преносимо вам још један видео рецепт за папулу, изаберите онај који вам се више свиђа.