LAKO SE PRIPREMA: Baka pokazala kako da NAPRAVITE savršene DOMAĆE POGAČICE, pecivo idealno za doručak (VIDEO)
Neka kuća zamiriše na dom
Danas vam iz bakine kuhinje predstavljamo recept za predivne pogačice, idealne za doručak ili večeru, vi birajte. Uz šoljicu jogurta idu savršeno.
Potrebno je:
- 250 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 20 ml maslinovog ulja + 2 kašike
- 400 gr brašna
- soli
Stavite SAPUN ISPOD ČARŠAVA pred spavanje, a rezultat UJUTRU će vas iznenaditi! Zvuči čudno, ali ljudi se kunu da funkcioniše
BUKVALNO PRŽI SALO: Pripremite napitak od par sastojaka nakon kojeg ćete se BUDITI POLA KILOGRAMA LAKŠI
Nadev:
- 100 gr sira feta
- 1 jaje
- susam
Priprema:
U sir dodati 1 žumance pa izdrobiti viljuškom, žumance ostaviti za premazivanje. U vanglicu sipati mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer pa kad nadođe, dodati ulje, brašno i so.
Dobro izmesiti testo koje je mekše zato ga najbolje raditi mikserom. Ostaviti da odmori oko 30 minuta. Istresti na sto pa podeliti na tri dela pa rukama oblikovati lopte, pokriti kesom i krpom i odmoriti opet 5-6 minuta.
Sto podmazati uljem kao i ruke i testo lagani razvijati pritiskajući testo i tanjiti ga do providnosti. Naročito obratiti računa na ivice koje su uvek malo punije. Podeliti razvučeno testo nožemna dva dela po dužini, pa po širine da dobijemo 9 tankih prozirnih listića.
Krenuti od donjeg dela, levi i desni list prebaciti na sredinu, ubaciti dve kašičice sira pa testo prebaciti na zadnji red. Pokriti sa levim i desnim listom. Ređati u podmazan pleh ili obložen pek papirom.
Preseći svako testo po sreeni i popreko da dobijemo lepe lisnate kocke. Pokriti folijom 20 minuta pa premazati žumancetom i posuti susamom. Stavljamo u vruću rernu koja je zagrejana na 220 stepeni C peći da lepo porumene oko 25 -30 minuta. Pokriti krpom da omeknu i odmore.
Detaljno uputstvo na videu u prilogu.