PODIŽE ENERGIJU
Prolećna DETOKS ČORBA - Podstiče izbacivanje toksina iz organizma, puna je proteina i vlakana
Iskoristite povrće koje sada imamo na pijacama i napravite jelo koje će zaista oporaviti vaš organizam, podići nivo energije i detoksikovati vas.
Proleće je sjajno vreme za detoks, a promena u prirodi, razni zeleniš, povrće i zdrava i sveža hrana daju nam inspiraciju u kuhinji da napravimo sjajne, zdrave i ukusne kombinacije. Poznata američka autorka recepata Ali Slagle podelila je recept za prolećnu čorbu punu proteina i vlakana.
Sočivo puno vlakana i proteina čini osnovu supe, koja je začinjena citrusnim mirisom limuna i semenki komorača. Slobodno možete da dodate i bilo koje prolećno povrće po vašem izboru.
Autorka recepta predlaže i kombinaciju graška, boranije i špargli. Pored toga što sadrži mahunarke koje su bogate proteinima i vlaknima, u supi se nalazi i začin komorač koji smanjuje nadimanje i pozitivno utiče na creva.
Recept za prolećnu supu punu vlakana i proteina
Sastojci:
7 komada mladog crnog luka
1 kombinacija prolećnog povrća (može mešavina boranije, graška i špargli)
1 limun
1½ šolje zelenog sočiva
1 kašičica semena komorača
Priprema:
Tanko iseckajte mladi luk, držeći bele i zelene delove odvojene. Izdvojite kombinaciju prolećnog povrća, a koru organskog limuna izrendajte. Zagrejte ringlu na srednoj vatri i u tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, pa pržite beli deo mladog crnog luka dok ne omekša, oko 5 minuta.
Dodajte povrće i limunovu koru u luk, pa dodajte so i biber. Dinstajte sve zajedno oko 5 minuta.
Dodajte 1½ šolje zelenog sočiva, 1 kašičicu semena komorača i ½ kašičice mlevene crvene paprike i promešajte da se sjedini. Dodajte 6 šoljica vode, delimično poklopite i pustite da proključa.
Skinite poklopac, smanjite vatru na srednje i kuvajte dok sočivo i povrće ne omekšaju, 20 do 25 minuta. Uklonite supu sa vatre i dodajte zeleni deo crnog luka, a zatim, po želji, začinite dodatno limunovim sokom.
Savršeno se slaže uz topli tost hleb. Prijatno!