Recept za preukusan doručak: POSNI ŠTAPIĆI SA AJVAROM se brzo i lako spremaju, a još brže pojedu - svi ih obožavaju
Ovo je odlčna ideja za sve koji poste.
Testo je uvek dobar izbor kada je doručak u pitanju, a posebno ako imate vremena da ga i sami napravite.
Lisnati štapići sa ajvarom su toliko ukusni da ćete njihov recept odmah usvojiti.
Sastojci za lisnate štapiće sa ajvarom:
- 800 g brašna
- 1 kocka kvasca
- 400 ml mlake vode
- 250 g margarina
- 180 ml ulja
- ajvar
- malo soli
- malo šećera
Priprema:
U činiju sipajte mlaku vodu i ubacite kvasac sa malo šećera. Promešajte i ostavite sa strane da se kvasac aktivira.
Za to vreme, u drugu činiju ubacite brašno, ali ne celu količinu, zatim ulje, malo soli i aktivirani kvasac. Rukama zamesite testo uz dodavanje brašna po potrebi. Smesu možete prebaciti na radnu površinu i formirati jufku. Vratite je u činiju i pokrijte krpom, pa ostavite oko pola sata da odstoji.
Posle ovog vremena, premesite testo i podelite ga na dva dela. Oba dela zasebno razvucite oklagijom i izrendajte po pola margarina na oba, pa urolajte.
Odmah razvucite testo oklagijom koliko može pa u tankom sloju (a i ne mora, sve je po vašoj želji) premažite ajvarom i isecite na tanke trake. Svaku dobijenu traku uvrtite, pa ih poređajte na pleh koji ste obložili papirom za pečenje.
Možete ih premazati margarinom i posuti malo susama po njima i pecite ih oko 25 minuta na 180 ili 190 stepeni. Videćete kada budu počeli da rastu i da dobijaju zlatnu boju.
Poslužite uz sezonsku salatu ili masline. Prijatno!