Slatka pita sa VANILOM i višnjama je spoj kiselkastog i nežno slatkog - Recept iz starih vremena sa GOTOVIM korama je toliko sočan i KREMAST
Recept za kremastu pitu sa višnjama i pudingom od vanile - kada se spoje kiselkasto i nežno slatko, pravi pogodak za letnje zaslađenje!
U svetu poslastica, slatka pita s višnjama i pudingom od vanile zauzima posebno mesto kao savršeni spoj sočnih, kiselkastih višanja i kremaste, slatke nadevne mase. Ova pita je prava poslastica koja će oduševiti vaše najmilije i dodati dašak čarolije svakom obroku. Bilo da je poslužite kao dezert nakon nedeljnog ručka ili kao poseban zalogaj uz popodnevnu kafu, svaki zalogaj će biti uživanje. Priprema ove pite je jednostavna i brza, a rezultat će vas oduševiti svojom raskošnom teksturom i savršenim ukusom. Spremite se za ukusnu avanturu koja će vašu kuhinju ispuniti prelepim mirisima i toplotom doma!
Sastojci:
500 g kora za pitu
Za prvi fil:
-2 jajeta
-6 kašika šećera
-150 ml suncokretovog ulja
-100-120 g pšeničnog griza
-200 ml jogurta
-1 kesica praška za pecivo
Za drugi fil:
-1 l mleka
-9 kašika šećera
-3 kesice pudinga sa ukusom vanile (ili jedna od 120 g)
-višnje (300 - 400 g)
-šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
Višnje očistiti od koštica, ocediti od tečnosti koju puste, i posuti jednom kašikom pšeničnog griza. Skuvati u mleku tri pudinga sa ukusom vanile, uz dodatak šećera, po uputstvu sa kesice. Ostaviti puding da se malo prohladi (ne sasvim), uz povremeno mešanje.
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u ,,sneg", dodati šećer i mutiti još par minuta. Zatim, ne prekidajući mućenje, dodati jedno po jedno žumance, postepeno dodavati ulje, zatim jogurt, i na kraju, pšenični griz pomešan sa praškom za pecivo. Lepo sjediniti. To će biti fil za premazivanje kora.
Kore prebrojati i podeliti u 4 špila, za 4 rolata. Kod mene je bilo 2 rolata sa 5, i 2 rolata sa po 6 kora. Staviti prvu koru na radnu površinu, naneti na nju 2-3 kašike pripremljenog fila, lepo ga razmazati uz pomoć kuhinjske četkice, i tako uraditi i sa preostalim korama iz prvog špila, stavljajući ih jednu na drugu, do poslednje, koju ne treba premazivati na ovaj način.
Na polovinu poslednje kore (duža strana kore treba biti okrenuta prema vama, tako će rolati biti duži) naneti četvrtinu pripremljenog pudinga, lepo rasporediti, a potom četvrtinu višanja rasporediti preko pudinga ravnomerno duž kore, u jednu liniju, s tim da treba ostaviti razmak od oko 2 cm od ruba kore do višanja. Tako će se višnje naći u sredini rolata, i u svakom parčetu će ih biti podjednako. Umotati u rolnu i staviti na pleh podmazan suncokretovim uljem. Postupak ponoviti i sa preostala tri dela kora.
Ostatkom fila (meni je ostalo, najmanje, 5, 6 kašika) lepo premazati rolate i peći u rerni zagrejanoj na 175˚C, dok ne porumene. Pečenu i prohlađenu pitu seći na parčad i posuti šećerom u prahu.