Zalivena i preslatka pita JABUČARA - Najlepša ZAMENA za baklavu, ukusna poslastica za SVAČIJI DŽEP
Pita sa jabukama kao baklava
Kada pomislimo na slastice, često nas zanesu bogate i slojevite baklave, ali postoji jedan recept koji može ravnopravno da se takmiči sa ovom tradicionalnom poslasticom – pita jabučara. Ova pita je savršena kombinacija sočnih jabuka, oraha i začina, a istovremeno je i jednostavna za pripremu. Idealna je za sve koji žele da uživaju u slatkom bez previše komplikacija.
Sastojci:
500 g kora
125 g maslaca ili margarina
600 g jabuka
100 g suvog grožđa
100 g iseckanih oraha
Šećer i cimet po želji
Priprema:
Priprema pite jabučare je brza i jednostavna, a rezultat će vas oduševiti. Prvo, zagrejte rernu na 180°C. Dok se rerna greje, oljuštite jabuke i isecite ih na tanke kriške. U velikoj posudi pomešajte jabuke sa suvim grožđem, iseckanim orasima, šećerom i cimetom po ukusu. Ova mešavina će stvoriti sočan fil pun ukusa.
U drugoj posudi, otopite maslac ili margarin. Pripremite pleh i počnite sa slojevima kora. Prvu koru premažite otopljenim maslacem, a zatim stavite drugu koru preko. Ovaj proces ponavljajte dok ne potrošite pola količine kora.
Nakon što ste stavili prve slojeve, ravnomerno rasporedite pripremljeni fil od jabuka. Preko fila ponovo složite preostale kore, premažite svaku koru otopljenim maslacem. Kada završite sa slojevima, lagano izrežite pitu na kocke kako bi se lakše pekla.
Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju. Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što je poslužite.
Uživanje u piti jabučari
Pita jabučara je savršena kao užina, dezert ili čak doručak. Njena slatkoća i aromatični miris cimeta učiniće svaki zalogaj pravim užitkom. Poslužite je toplu, uz kuglu sladoleda ili sa malo pavlake za dodatnu kremastost.
Ova pita je odlična zamena za baklavu – jednostavna, pristupačna i preukusna. Njena priprema neće vam oduzeti mnogo vremena, a rezultat će oduševiti sve ljubitelje slatkiša. Pripremite je za porodična okupljanja, rođendanske proslave ili jednostavno uživajte u njoj tokom dana.