Grilijaš OBLANDE su SLAVSKI recept BEZ MANE - Fil od karamelizovanog šećera i lešnika koji KRCKA i TOPI SE u ustima, a gotove za samo 15 minuta
Kombinacija krckavog karamelizovanog šećera sa lešnicima i oblandama je savršena i ne postoji osoba koja će odbiti.
Grilijaš oblande su pravi hit na slavama i okupljanjima, jer ne samo da su ukusne, već i savršeno hrskave! Ove poslastice mogu da se pripreme i u verziji za posne i za mrsne slave, što ih čini idealnim izborom za sve generacije. Njihova jednostavna priprema i bogatstvo ukusa garantuju da će nestati sa stola brzinom svetlosti.
Sastojci:
- 200 g šećera
- 100 g lešnika
- 10 oblandi
- 200 g margarina
Za fil:
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml vode
- 1 kesica vanilin-šećera
- 100 g mlevenih oraha ili lešnika
Priprema:
Za početak, pripremite hrskavi karamel. U šerpu stavite 200 g šećera i pržite ga na srednjoj temperaturi dok ne dobije zlatno smeđu boju. Pazite da ne zagori, jer bi to moglo pokvariti ukus. Kada se šećer karamelizovao, dodajte lešnike i brzo promešajte. Smestu prelijte na oblande koje ste prethodno postavili na ravnu površinu. Ostavite da se ohladi i stegne.
Dok se karamel hladi, pripremite fil. U drugoj šerpi, pomešajte 200 ml vode, 200 g šećera u prahu i vanilin-šećer. Kuvajte na srednjoj temperaturi, stalno mešajući, dok se smesa ne zgusne. Kada je fil gotov, dodajte mlevene orahe ili lešnike i dobro promešajte.
Kada se karamel potpuno ohladi, na njega stavite još jednu oblandu, a zatim prelijte pripremljenim filom. Na vrh stavite poslednju oblandu i lagano pritisnite. Ostavite da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.
Kada se sve dobro ohladi, secite oblande na kocke ili pravougaonike i servirajte. Grilijac oblande su savršene za svaku priliku – bilo da slavite rođendan, godišnjicu ili neku drugu posebnu priliku. Njihova hrskavost i slatkoća oduševiće sve prisutne, a miris domaćeg kolača će učiniti da se svi osećaju dobrodošlo.
Ne zaboravite da ih poslužite uz šoljicu kafe ili čaja, jer će njihov ukus dodatno doći do izražaja. Grilijaš oblande su pravi klasik koji će obradovati svaku generaciju, a njihova priprema je idealan način da pokažete ljubav prema tradiciji i slatkim trenucima provedenim sa porodicom i prijateljima. Uživajte u svakoj kockici!