Слатка пита са ВАНИЛОМ и вишњама је спој киселкастог и нежно слатког - Рецепт из старих времена са ГОТОВИМ корама је толико сочан и КРЕМАСТ
Рецепт за кремасту питу са вишњама и пудингом од ваниле - када се споје киселкасто и нежно слатко, прави погодак за летње заслађење!
У свету посластица, слатка пита с вишњама и пудингом од ваниле заузима посебно место као савршени спој сочних, киселкастих вишања и кремасте, слатке надевне масе. Ова пита је права посластица која ће одушевити ваше најмилије и додати дашак чаролије сваком оброку. Било да је послужите као дезерт након недељног ручка или као посебан залогај уз поподневну кафу, сваки залогај ће бити уживање. Припрема ове пите је једноставна и брза, а резултат ће вас одушевити својом раскошном текстуром и савршеним укусом. Спремите се за укусну авантуру која ће вашу кухињу испунити прелепим мирисима и топлотом дома!
Састојци:
500 г кора за питу
За први фил:
-2 јајета
-6 кашика шећера
-150 мл сунцокретовог уља
-100-120 г пшеничног гриза
-200 мл јогурта
-1 кесица прашка за пециво
За други фил:
-1 л млека
-9 кашика шећера
-3 кесице пудинга са укусом ваниле (или једна од 120 г)
-вишње (300 - 400 г)
-шећер у праху, за посипање
Припрема:
Вишње очистити од коштица, оцедити од течности коју пусте, и посути једном кашиком пшеничног гриза. Скувати у млеку три пудинга са укусом ваниле, уз додатак шећера, по упутству са кесице. Оставити пудинг да се мало прохлади (не сасвим), уз повремено мешање.
Одвојити беланца од жуманаца. Беланца миксером умутити у ,,снег", додати шећер и мутити још пар минута. Затим, не прекидајући мућење, додати једно по једно жуманце, постепено додавати уље, затим јогурт, и на крају, пшенични гриз помешан са прашком за пециво. Лепо сјединити. То ће бити фил за премазивање кора.
Коре пребројати и поделити у 4 шпила, за 4 ролата. Код мене је било 2 ролата са 5, и 2 ролата са по 6 кора. Ставити прву кору на радну површину, нанети на њу 2-3 кашике припремљеног фила, лепо га размазати уз помоћ кухињске четкице, и тако урадити и са преосталим корама из првог шпила, стављајући их једну на другу, до последње, коју не треба премазивати на овај начин.
На половину последње коре (дужа страна коре треба бити окренута према вама, тако ће ролати бити дужи) нанети четвртину припремљеног пудинга, лепо распоредити, а потом четвртину вишања распоредити преко пудинга равномерно дуж коре, у једну линију, с тим да треба оставити размак од око 2 цм од руба коре до вишања. Тако ће се вишње наћи у средини ролата, и у сваком парчету ће их бити подједнако. Умотати у ролну и ставити на плех подмазан сунцокретовим уљем. Поступак поновити и са преостала три дела кора.
Остатком фила (мени је остало, најмање, 5, 6 кашика) лепо премазати ролате и пећи у рерни загрејаној на 175˚Ц, док не порумене. Печену и прохлађену питу сећи на парчад и посути шећером у праху.