SREĆNA TI ILI SREĆNA KRAVA? 5 ISTINA o organskoj ishrani koje nismo znali
Šta je tvoj izbor?
Čuli ste za organski način uzgoja voća i povrća, znate šta je, ali vam sada donosimo pet zanimljivih činjenica o organskoj hrani a za koje možda prvi put čujete.
„Organsko“ nije otkriće 21. veka
Pre 2. Svetskog rata, uzgoj voća i povrća je bio „organski“, a tek u novije doba se hemikalije i pesticidi uvode u proces uzgoja i proizvodnje, u svrhu smanjenja korova, insekata i bolesti koje mogu da uništavaju i tako doprinesu smanjenom doprinosu plodova. Upotrebom hemije, povećava se otpornost biljaka, manje propada, više se proizvodi a samim tim i plasira na tržište. Vraćanje starom načinu uzgoja, ili popularno rečeno organskom predstavlja uzgoj koji sistematski ne truje biljke hemikalijama i ne hrani životinje otrovnim antibioticima, već se sav proces fokusira na prirodan način, onako kako je uvek bilo. Organska proizvodnja nije izmišljanje tople vode niti je otkriće novog doba, kako većina ljudi danas misli.
Dečak je samo prebledeo i poplaveo: Roditelji OPREZ, ovo i vašem detetu može da se desi!
Manje od 3% namirnica na svetu je organski sertifikovano
Jedna od najčešćih opaski na organski uzgoj je kako farmeri i uzgajivači ne mogu da zadovolje potrebe tržišta koje iz dana u dan sve više traži namirnice uzgojene upravo tako. Istraživači širom sveta koji se bave organskim uzgojem i popularnošću, odnosno njenom raširenošću došli su do broja od 3% – samo toliko hrane na svetu se proizvodi po organskim standardima što je svakako malo, ali nije nemoguće da se taj broj popravi… Možda i ne možete uzgajati meso, ali ako imate prostor, pronađite i vreme za svoju malu, organsku baštu.
Svi je bacamo, a mnogo je lekovita: od sada ovako koristite ljusku od belog luka!
Prestanite da razmišljate o srećnim kravama, mislite o srećnom sebi
Da bi se voće, povrće ili meso deklarisalo kao organsko, mora da zadovolji visoke kriterijume, širom sveta. Najstrože procedure su pri uzgoju mesa koje ne sme da se tretira antibioticima niti bilo kakvom hemijom. Organsko meso je bolje za naš organizam, jednako koliko i za celi ekosistem. Razmislite, da li je srećni prizor krave na livadi vredniji od vašeg vlastitog zdravlja a koje može biti narušeno konzumiranjem hemijski tretiranog mesa.
Preskočite plodove mora sa „organsko“ nalepnicom
Kada je u pitanju riba, ne postoje regulative koje se bave pitanjem organskog uzgoja. Ukoliko ste se posvetili ishrani namirnicama čisto organskog porekla, onda vam savetujemo da ribu, morske i rečne plodove preskočite jer zbog nepostojanja procesa sertifikacije, ne postoji garancija kakav proizvod dobijete i koliko jeste ili nije kontaminiran.
Donosimo vam čak 5 DOVOLJNO DOBRIH razloga da jedete urme SVAKI DAN
Uštedite na mleku
Prema poslednjim istraživanjima, dokazano je da hormoni koji se daju kravama ne utiču na nivo i koncentraciju estrogena, pa je mleko takvih krava potpuno sigurno. Ono što se preporučuje jeste da svakako pre popijete čašu obranog mleka, bilo ono organsko ili ne i barem tu uštedite nešto novca. Organsko jeste bolje, ali je i skuplje.