Ubrzajte uspavanu probavu: Ovih SEDAM vrsta namirnica pomoći će vam u tome!
Probajte.
Zdrava probava i redovna stolica rezultat su uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Mnogi su iz razumljivih razloga smanjili fizičku aktivnost u poslednje vreme, zbog čega je možda došlo i do zatvora.
ČUDO NARODNE MEDICINE: Ovaj napitak leči preko 20 bolesti
STRUČNJACI ZABRINUTI: Već su vidljive ozbiljne POSLEDICE samoizolacije na PSIHU!
PRIČA IZ BEOGRADSKOG DOMA ZDRAVLJA: Doktorka Mirjana grli svakog svog pacijenta i za to ima VAŽAN RAZLOG
Da biste to sprečili i poboljšali uspavanu probavu, na jelovnik stavite sledeće namirnice:
Jedite zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaća, zelene salate, blitve i rukole, jer ono obiluje prehrambenim vlaknima koja postiču pravilan rad probave.
Za redovnu stolicu posebno su važna netopiva vlakna koja prolaze kroz probavni sistem gotovo nepromenjena, ali koja potpomažu čišćenje creva.
Nemojte zaboraviti ni na pasulj, koji takođe obiluje prehrambenim vlaknima, ali i važnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Mnogi izbegavaju da jedu pasulj jer se boje nadutosti koja sledi nakon konzumacije te mahunarke.
Da biste smanjili nadutost, potopite pasulj veče pre kuvanja i samostalno ga termički obradite. Na probavu će dobro delovati i druge mahunarke poput graška, leblebija,, boba ili sočiva.
Ukoliko želite pravilan rad probave, na jelovnik uvrstite kupusnjače. Ta biljna porodica raširena je po svim naseljenim kontinentima i sastavni je deo mnogih internacionalnih kuhinja – uključujući i našu. U kupusnjače ubrajamo kupus, brokoli, karfiol, kelerabu, prokelj i slično povrće.
Uspavanu probavu razbudiće obrok koji sadrži i celovite žitarice poput ovsa ili smeđeg pirinča. Celovite žitarice prepune su prehrambenih vlakana, kao i mekinje koje se dobijaju iz spoljašnje ljuske zrna pšenice.
S druge strane, izbegavajte industrijski procesiranu hranu od belog brašna jer ona ima suprotan učinak na probavni sistem.
Važnu ulogu u zdravlju probavnog sisttema imaju i probiotici. Te dobre bakterije uravnotežuju crevnu floru, a najčešće ih nalazimo u mlečnim proizvodima poput jogurta, kefira i acidofilnog mleka, ali i u hrani poput kiselog kupusa.
Sveže voće izvor je vrednih vitamina i minerala, ali i prehrambenih vlakana. Na rad probavnog sistema pozivno deluju jabuke, kruške, šljive, breskve i bobičasto voće, ali i orašasti plodovi poput badema, oraha, pistaća i kikirikija.
Istraživanja su pokazala da jutarnja kafa ili čaj uveliko doprinosi pravilnom radu probavnog sistena. No za to nije naročito zaslužan kofein niti tein. Naprotiv, isti učinak imaćete ako popijete i čašu tople vode s malo isceđenog limuna.
Započnite dan toplim napitkom jer oni pomažu kod pokretanja probavnog sistema. Štaviše, tokom dana popijte 8 do 10 čaša vode jer dehidracija takođe može da uspori rad probave.
Prepoznajte simptome: Da li ste zavisni od šećera?
TRAJE NEKOLIKO SEKUNDI A ZNAČI MNOGO: EVO šta treba da uradite SVAKI PUT kad stavite zaštitnu masku
NOVI POMALO BIZARAN SIMPTOM KORONE Naučnici tvrde: Pojavljuje se na OVOM delu tela, budite oprezni
INDIJSKA DIJETA ČISTI TELO OD TOKSINA! JEDNA NAMIRNICA je glavna
Vodič specijaliste psihijatrije: Ljudi koji se OVAKO ponašaju u IZOLACIJI, najlakše je PODNOSE