Zeleni čaj je veoma zdrav, ali samo ako ga pravite na OVAJ NAČIN!
Nije na odmet znati...
Zima je idealan period da, ako već niste, počnete sa konzumiranjem čajeva, a jedan od najzdravijih smatra se upravo zeleni čaj.
Postoje studije koje upućuju na to da zeleni čaj snižava holesterol, za razliku od kafe, koja podiže nivo holesterola. Zeleni čaj sprečava nakupljanje LDL (lošega kolesterola) u vašim arterijama, što smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara. Kada je reč o koži, veruje se kako zeleni čaj poboljšava prirodnu otpornost organizma na UV zrake. Osim toga, ima protivupalna svojstva, pomaže umiriti osetljivu kožu, štiteći je od daljnje iritacije. Zbog visokog udela polifenola, smatra se da pomaže u sprečavanju karijesa te da uništava bakterije koje izazivaju neugodan zadah iz usta, pa je ekstrakt zelenog čaja danas čest sastojak zubnih pasti. Postoje studije koje pokazuju i to da dve šoljice zelenog čaja na dan podižu raspoloženje, odnosno teraju depresiju.
RUČAK BEZ MESA? Moguće je! Ovo posno jelo sa KROMPIROM će oduševiti i najveće GURMANE! (VIDEO)
NE BAVI SE JAVNIM POSLOM: SESTRA Ivane Peters izbegava medije u širokom luku, a na pevačicu ne liči nimalo!
Crvene FLEKE na VRATU, SVRAB, osećaj UMORA! Ovo su PRVI SIMPTOMI ozbiljnog ZDRAVSTVENOG problema
Predstavljamo vam još 5 najvećih prednosti pijenja zelenog čaja:
- Pospešuje koncenraciju
- Sadrži vitamine C i E
- Moćan antioksidans
- Čisti organizam od toksina
- Pozitivno utiče na raspoloženje
Najbolje ga je piti sveže pripremljenog
Zeleni čaj, kao i većina čajeva, ne sme se pripremati s kipućom vodom već vodom koja je zagrejana na 60-70°C, dakle malo pre ključanja. Najveću korist od zelenog čaja imaćete ako pijete tek pripremljeni čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Takođe, ga je dobro promešati kako bi se oslobodilo više katehina, aktivnih sastojaka čaja. Dodavanje mleka bolje je izbegavati jer studije pokazuju da ono zaustavlja blagotvoran učinak katehina iz zelenog čaja. Bolje ga je piti s malo limuna jer velike količine čaja mogu zaustaviti upijanje gvožđa iz voća i povrća, a vitamin C to sprečava.