Da li je važno da svakog dana jedete raznovrsnu hranu?
Da li ste znali da raznovrsnost hrane vas obično navodi da unesete veću količinu iste?
Domaćicama je svakog dana problem da iznova i iznova smišljaju nove specijalitete, kako ne bi "zapali" u monotoniju, toliko da njihovi ukućani gube želju da taknu ono što je na tanjiru. Lako je pasti u naviku kupovine, pravljenja i unosa iste hrane svaki dan. Na sreću, to nije uvek loša stvar za vaše zdravlje.
"Raznovrsnost hrane obično dovodi do većeg unosa iste", objašnjava dr Suzan Roberts.
Dala je primer sa tanjirom prepunim raznovrsnog povrća, a sa druge strane navodi tanjir pun jedne vrste povrća. Naravno da ćete više da uzimate iz raznovrsnije posude. Najgore je što ovaj instinkt udara i kada se radi o brzoj hrani. Zbog toga Roberts savetuje da smanjite raznovrsnost hrane u toku jednog obroka, da bi smanjili nepotreban unos.
Takođe se navodi da nijedna hrana nema sve potrebne vrednosti, tako da je u tom pogledu dobro jesti raznovrsno, prenosi "Blic".
Međutim, postavlja se pitanje koliko je raznovrsnost dobra i dovoljna?
Studija iz Brigama, Ženske bolnice i Harvardove škole za javno zdravlje su pronašli žene koje redovno jedu 16 do 17 namirnica sa liste zdrave hrane. To uključuje voće, povrće, žitarice, ribu i mlečne proizvode sa malo masti. One imaju 42 odsto više šanse da obole od raznih bolesti, u poređenju sa ženama koje jedu manje od devet namirnica sa ove zdrave liste.
Sa druge strane, postoji istraživanje koje preporučuje ishranu koja podržava raznolike dijete i može da ima dobre efekte na mikrobiome. Oni su mreža mikroorganizama koji žive u našem telu i podržavaju digestivni sistem, pomažu kontroli apetita i usavršava mnoge funkcije. Tipično, ovo je dobra stvar kada se radi o vašim organima za varenje.
Ali, po mišljenju ekologa, doktora Danijela Bolnika sa univerziteta u Teksasu, to nije baš najbolje.
"Pokazalo se da neke životinje mešanjem hrane zapravo smanjuju broj dobrih mikroba", kaže Bolnik. On objašnjava da nije loše jesti raznovrsno, ali kombinacija hrane može da izazove neočekivane efekte.
"Ako znate efekat namirnice A i efekat namirnice B, možete da predvidite reakciju na mirkobiome, kada jedete obe namirnice zajedno. Mi kao vrsta, sada jedemo raznovrsniju hranu, nego što smo to činili ranije", objašnjava Bolnik.
Da li je dobro jesti istu stvar svaki dan? Ako jedete pecivo za doručak, sendvič za ručak i meso sa krompirom i salatu za večeru, sigurno ćete biti u manjku potrebnih vrednosti koje vaše telo koristi. Međutim, ako ubacite mnogo zdravog mikronutritientog povrća u vaš prost plan ishrane, ne treba da se brinete.
Ona dodaje da morate biti sigurni da je povrće koje unosite raznobojno, što se povezuje sa različitim namirnicama. Držite se podalje od povrća koje je svuda oko vas, kao što je krompir. Roberstova dodaje da ako pratite prost meni možete da unesete sve što vam treba, iako iste namirnice jedete svaki dan. Preporučuje jogurt sa svežim voćem za doručak, spanać sa piletinom i povrćem za ručak i neku vrsta povrća sa pirinčem za večeru.
Naravno, postoji hiljade različitih načina na koje možete da strukturišete svoje obroke i da unesete sve potrebno u vaš organizam. Ne morate da se ograničavate sa određenim planom.