Да ли је важно да сваког дана једете разноврсну храну?
Да ли сте знали да разноврсност хране вас обично наводи да унесете већу количину исте?
Домаћицама је сваког дана проблем да изнова и изнова смишљају нове специјалитете, како не би "запали" у монотонију, толико да њихови укућани губе жељу да такну оно што је на тањиру. Лако је пасти у навику куповине, прављења и уноса исте хране сваки дан. На срећу, то није увек лоша ствар за ваше здравље.
"Разноврсност хране обично доводи до већег уноса исте", објашњава др Сузан Робертс.
Дала је пример са тањиром препуним разноврсног поврћа, а са друге стране наводи тањир пун једне врсте поврћа. Наравно да ћете више да узимате из разноврсније посуде. Најгоре је што овај инстинкт удара и када се ради о брзој храни. Због тога Робертс саветује да смањите разноврсност хране у току једног оброка, да би смањили непотребан унос.
Такође се наводи да ниједна храна нема све потребне вредности, тако да је у том погледу добро јести разноврсно, преноси "Блиц".
Међутим, поставља се питање колико је разноврсност добра и довољна?
Студија из Бригама, Женске болнице и Харвардове школе за јавно здравље су пронашли жене које редовно једу 16 до 17 намирница са листе здраве хране. То укључује воће, поврће, житарице, рибу и млечне производе са мало масти. Оне имају 42 одсто више шансе да оболе од разних болести, у поређењу са женама које једу мање од девет намирница са ове здраве листе.
Са друге стране, постоји истраживање које препоручује исхрану која подржава разнолике дијете и може да има добре ефекте на микробиоме. Они су мрежа микроорганизама који живе у нашем телу и подржавају дигестивни систем, помажу контроли апетита и усавршава многе функције. Типично, ово је добра ствар када се ради о вашим органима за варење.
Али, по мишљењу еколога, доктора Данијела Болника са универзитета у Тексасу, то није баш најбоље.
"Показало се да неке животиње мешањем хране заправо смањују број добрих микроба", каже Болник. Он објашњава да није лоше јести разноврсно, али комбинација хране може да изазове неочекиване ефекте.
"Ако знате ефекат намирнице А и ефекат намирнице Б, можете да предвидите реакцију на миркобиоме, када једете обе намирнице заједно. Ми као врста, сада једемо разноврснију храну, него што смо то чинили раније", објашњава Болник.
Да ли је добро јести исту ствар сваки дан? Ако једете пециво за доручак, сендвич за ручак и месо са кромпиром и салату за вечеру, сигурно ћете бити у мањку потребних вредности које ваше тело користи. Међутим, ако убаците много здравог микронутритиентог поврћа у ваш прост план исхране, не треба да се бринете.
Она додаје да морате бити сигурни да је поврће које уносите разнобојно, што се повезује са различитим намирницама. Држите се подаље од поврћа које је свуда око вас, као што је кромпир. Роберстова додаје да ако пратите прост мени можете да унесете све што вам треба, иако исте намирнице једете сваки дан. Препоручује јогурт са свежим воћем за доручак, спанаћ са пилетином и поврћем за ручак и неку врста поврћа са пиринчем за вечеру.
Наравно, постоји хиљаде различитих начина на које можете да структуришете своје оброке и да унесете све потребно у ваш организам. Не морате да се ограничавате са одређеним планом.