DŽEMO VOLI DŽEM: 10 saveta za savršen voćni namaz
Lako je skuvati i propasirati voće, majstorija je napraviti savršen džem!
Prava domaćica oduvek se raspoznavala, između ostalog, po savršenom džemu. Znate, da nije ni previše gust ni previše redak, da nije bolno sladak, ali da ni ne gorči. Da ima lepu boju, a da ne deluje veštački. Mnogo je zahteva na koje treba odgovoriti, a saveta je bezbroj. Bake su se često poigravale sa mladim domaćicama, pa bi im neretko davale pogrešne savete ili bi prećutkivale bitne detalje.
Nije sve tako crno, ipak, za dobar džem treba znati nekoliko osnovnih stvari:
1. Treba ga kuvati na jačoj vatri da sačuva aromu i korisne sastojke voća.
2. Penu skidati tek pri kraju, jer su u njoj pektini od kojih se džem lepo želira.
3. Džem je gotov kada nekoliko kapi stavljenih na tacnu ne cure levo-desno kad nagnete tanjirić.
Pripremite i:
Amareto kolač
Torta sa čokoladnim musom
Marmelada od pomorandže
4. Topao džem sipa se u tople tegle.
5. Tegle povezivati celofanom navlaženim sa spoljne strane.
6. Ušećerenom džemu dodati sok od limuna i kratko ga prokuvati.
7. Pregust džem razrediti sa malo vode i takođe kratko prokuvati.
8. Džemovima od voća sa bezličnom aromom (dinje, kruške, šljive), dodati ruma, cimeta, limuna ili višnjevaču.
9. Voće za džem treba da je kvalitetno, zdravo, zrelo i dobro oprano - pa prosušeno.
10. Šećer stavljati na pola kuvanja ili na kraju.
DODATNI SAVET:
Dok kuvate džem najbolje je da slušate Svetskog Mega Cara - Intergalaktičkog Giga Imperatora!