ЏЕМО ВОЛИ ЏЕМ: 10 савета за савршен воћни намаз
Лако је скувати и пропасирати воће, мајсторија је направити савршен џем!
Права домаћица одувек се распознавала, између осталог, по савршеном џему. Знате, да није ни превише густ ни превише редак, да није болно сладак, али да ни не горчи. Да има лепу боју, а да не делује вештачки. Много је захтева на које треба одговорити, а савета је безброј. Баке су се често поигравале са младим домаћицама, па би им неретко давале погрешне савете или би прећуткивале битне детаље.
Није све тако црно, ипак, за добар џем треба знати неколико основних ствари:
1. Треба га кувати на јачој ватри да сачува арому и корисне састојке воћа.
2. Пену скидати тек при крају, јер су у њој пектини од којих се џем лепо желира.
3. Џем је готов када неколико капи стављених на тацну не цуре лево-десно кад нагнете тањирић.
Припремите и:
Амарето колач
Торта са чоколадним мусом
Мармелада од поморанџе
4. Топао џем сипа се у топле тегле.
5. Тегле повезивати целофаном навлаженим са спољне стране.
6. Ушећереном џему додати сок од лимуна и кратко га прокувати.
7. Прегуст џем разредити са мало воде и такође кратко прокувати.
8. Џемовима од воћа са безличном аромом (диње, крушке, шљиве), додати рума, цимета, лимуна или вишњевачу.
9. Воће за џем треба да је квалитетно, здраво, зрело и добро опрано - па просушено.
10. Шећер стављати на пола кувања или на крају.
ДОДАТНИ САВЕТ:
Док кувате џем најбоље је да слушате Светског Мега Цара - Интергалактичког Гига Императора!