OPREZNO: Hrana koja je posoljena, a da toga niste svesni
Optimalna količina soli na dnevnom nivou je 1.500 mg. Postoje namirnice koje naizgled deluju kao bezopasne, ali i te kako mogu da prekorače taj limit.
Poznata vam je činjenica da čipsevi, krekeri, perece i ostale grickalice sadrže velike količine soli i da ih treba izbegavati. Međutim, mnogi ne znaju da krofne, žitarice i sirevi takođe "plivaju" u soli, a ovih dana je studija rađena u Kalveru na zapadu Kalifornije, na čelu sa nutricionistom Smitom LiAna Vejntraubom, to i dokazala.
Optimalna količina soli na dnevnom nivou iznosi 1.500 mg, i nje treba da se držite, kako ne biste imali problema sa krvnim pritiskom. Zapravo, treba da čuvate natrijuma u soli.
KROFNE
Svesni ste da su kolači i krofne prepuni šećera i ugljenih hidrata, ali isto tako su i slani. Samo jedna krofna sadrži preko 200 mg natrijuma, a to je oko 10% od ukupne dnevne kvote. Upakovane kolače najviše "kvari" konzervans koji sadrži mnogo kalorija i trans masti.
SOSEVI
Nije neobična činjenica da salate i hrana spremljena u marinadi (so, vegeta, limun, vino kako dodaci) imaju poviše soli u sebi, ali šokantno je KOLIKA je to količina zapravo. Porcija salate ili roštilja sadrži svega 300 mg natrijuma, a to je 15% od ukupne dnevne kvote.
ŽITARICE
Konzumiranje žitarica može biti idealan i zdrav način za započinjanje dana, ali takođe i veoma "slan način". Mnoge vrste žitarica imaju 180 do 300 mg natrijuma po obroku, a to je 12% od ukupne dnevne kvote. Bolje rešenje za doručak jeste štapić sa običnom ovsenom kašom i malo voća.
TOPLA ČOKOLADA
Omiljeni napitak mnogih sadrži svega 100 kalorija po jednoj kesici. Međutim, jedna čaša sadrži i više od 7% natrijuma. Jeste da je vrlo poželjno piće u gotovo svakoj prilici, ali trudite se da je izbegavate.
Pročitajte i:
Gadne navike koje radite nakon obroka
Snovi o ubistvu govore ko ste vi zapravo u stvarnosti
Zašto dobijamo hemoroide i kako to da sprečimo?
VEŠTAČKA INTELIGENCIJA: Mozak crva upravlja robotom! (VIDEO)