Otpatke iz kuhinje koje uvek bacamo, a ne bi trebalo
Voće i povrće konzumiramo svakoga dana i pre svake upotrebe ih dobro operemo. Kada ih očistimo, ostatke poput kora bacamo. Ali nikada se nismo zapitali šta ako su i oni puni vitamina.
Otpatke od voća i povrća po navici bacamo. Ali postoje neke kore, stabljike i listovi brojinih namirnica koji se nikako ne smatraju otpatcima, jer sadrže čak i zdravije sastojke od samog ploda. Postoji pet “otpadaka” koje nikako ne biste trebali bacati.
Kora limuna. Ona je bogata antioksidantima koji umanjuju nivo holesterola, a takođe imaju ulogu čistača organizma od štetnih materija. Izrendajte koru jednog limuna i stavite je u vodu. Neka odstoji nekoliko minuta,pa potom iscedite i malo limunovog soka. Ovom smesom, bar jednom nedeljno, očistite lice.
Kora luka i češnjaka. Ove kore sadrže kvercentin, veoma delotvornu supstancu koja ima protivupalni efekat i jača imuni sistem. Preporučuje se da ih kuvate u supama i varivima.
Listovi celera. Ovi listovi sadrže vitamin C i pet puta više kalcijuma i magnezijuma nego sama stabljika. Listove možete kuvati u supama ili ih pak koristiti kao dodatke uz salatu i priloge.
Kora kivija. Ona nije nimalo primamljiva i vrlo je rado skidamo dok čistimo kivi, ali ona ima jaka antialergijska dejstva. Savetujemo vam da ju je najukusnije konzumirati, dodajući je u guste sokove od voća i povrća.
(dnevnik.hr)