Отпатке из кухиње које увек бацамо, а не би требало
Воће и поврће конзумирамо свакога дана и пре сваке употребе их добро оперемо. Када их очистимо, остатке попут кора бацамо. Али никада се нисмо запитали шта ако су и они пуни витамина.
Отпатке од воћа и поврћа по навици бацамо. Али постоје неке коре, стабљике и листови бројиних намирница који се никако не сматрају отпатцима, јер садрже чак и здравије састојке од самог плода. Постоји пет “отпадака” које никако не бисте требали бацати.
Кора лимуна. Она је богата антиоксидантима који умањују ниво холестерола, а такође имају улогу чистача организма од штетних материја. Изрендајте кору једног лимуна и ставите је у воду. Нека одстоји неколико минута,па потом исцедите и мало лимуновог сока. Овом смесом, бар једном недељно, очистите лице.
Кора лука и чешњака. Ове коре садрже кверцентин, веома делотворну супстанцу која има противупални ефекат и јача имуни систем. Препоручује се да их кувате у супама и варивима.
Листови целера. Ови листови садрже витамин Ц и пет пута више калцијума и магнезијума него сама стабљика. Листове можете кувати у супама или их пак користити као додатке уз салату и прилоге.
Кора кивија. Она није нимало примамљива и врло је радо скидамо док чистимо киви, али она има јака антиалергијска дејства. Саветујемо вам да ју је најукусније конзумирати, додајући је у густе сокове од воћа и поврћа.
(дневник.хр)